Latvijas farmācijas kompānija "Lotos Pharma" nākamgad atzīmēs jau 10 gadu jubileju, bet uzņēmuma vadītājs un īpašnieks Kaspars Ivanovs portālam TVNET uzsver, ka tas ir tikai sākums un vēl ir daudz mērķu jāsasniedz. Taču mērķu izpilde šobrīd ir izaicinoša, jo visam kāpušas un turpina kāpt cenas, izejvielu pieejamība ir apgrūtināta un piegāžu ķēžu problēmas, kas sākās vēl Covid pandēmijas laikā, turpinās. Taču, pat tiekot pie gatavā produkta, nereti vēl priekšā ir izaicinājums - tā ievirzīšana aptieku tīklos. Cik liela ir izmaksu kāpuma ietekme uz medikamentu cenām, kādas ir farmācijas nozares īpatnības un vai mazam uzņēmumam iespējams veiksmīgi konkurēt ar "lielajām piramīdām" pasaulē, lasiet plašāk intervijā.

Arī karš Ukrainā ir ietekmējis piegādes ķēdes, tostarp metālu un to izstrādājumu piegādes ķēdes, kas nepieciešamas iekārtu ražošanā. Vai kara ietekmi arī jūtat savā darbībā?

Jā, mēs vairs neeksportējam uz šīm valstīm, kuras Eiropa neiesaka apgādāt ar savām produktiem. Ukraina arī ir viens no mūsu mērķa tirgiem, uz kuru piegādes kopš kara sākuma nav bijušas. Tas ietekmē uzņēmumus, tajā skaitā arī mūs.

Arī ļoti ievērojamais cenu kāpums ietekmē mūsu industriju.

Papīrs ir kļuvis dārgāks, kartons ir kļuvis dārgāks, paletes ir kļuvušas dārgākas, alumīnijs ir kļuvis dārgāks, stikls ir kļuvis dārgāks. Katru ceturksni veram vaļā partneru cenu piedāvājumus un varam tikai noskatīties, ka atkal ir cenu palielinājums. Energoresursu cenas arī ir palielinājušās. Līdz ar to ir izaicinājums, cik daudz tu kā uzņēmums vari izturēt un kad tomēr ir jāveido jauna cenu politika, kas ļauj uzņēmumam attīstīties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X