Kamēr nav skaidrības ar īpašuma tiesībām, Lielstraupes pils turpina brukt. Lai novērstu avārijas situāciju, pilī jāiegulda vismaz 2 miljoni eiro - ilgāk gaidīt vairs nevar. Lai gan ir pagājuši vairāk nekā četri gadi, kopš pili atstāja Straupes narkoloģiskā klīnika, pils komplekss aizvien pieder Veselības ministrijai. Pašvaldība šos gadus pili ir glābusi no sabrukšanas, tomēr ar to ir par maz. Beidzot ledus ir sakustējies - ministrija izteikusi vēlmi pēc iespējas ātrāk īpašumu nodot Cēsu novada pašvaldībai. Lai to izdarītu, jāizstrādā speciāls likums, kas vēl jāpieņem Saeimā.

13.gadsimtā, iespējams, 1263. gadā celtās pils stāsts ir raibs. Lai gan pilī bijis gan kara hospitālis, gan mašīnu un traktoru stacija, bet vairāk nekā 50 gadus gadus psihoneiroloģiskā, vēlāk narkoloģiskā slimnīca, Lielstraupes pils ir viena no retajām viduslaiku pilīm, kas nav daudz pārveidota. Tieši fon Rozenu dzimta, kas te saimniekoja gadsimtiem ilgi - līdz pat 1939. gadam, saglabāja pils senatnīgo arhitektonisko veidolu – arī atjaunojot pēc nodedzināšanas 1905. gadā. Arī padomju laikos pilij paveicās – tā netika izdemolēta un pārtaisīta “atbilstoši padomju cilvēka vajadzībām”.

Neatņemama pils kompleksa daļa ir baznīca, kas, iespējams, celta vienlaikus ar nocietināto pili. Pils kopā ar baznīcu veido vienotu apbūves ansambli, kas iekļauts valsts nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā. Ansamblī iekļaujas arī parks, kas, pēc speciālistu domām, veidots 18. gs. vidū vai otrajā pusē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X