Lai palīdzētu Latvijas iedzīvotājiem tikt galā ar pieaugošajiem elektrības un apkures rēķiniem, no gada sākuma tika ieviesti vairāki atbalsta mehānismi. Līdz ar to daudziem maksa par elektroenerģiju kļuva pat mazāka nekā pirms cenu kāpuma. Taču, sākot no maija, daļa no atbalsta pasākumiem netiek turpināti, vienlaikus elektroenerģijas un arī gāzes, kas dažkārt tiek izmantota elektroenerģijas ražošanā, cenas pasaulē ir turpinājušas augt. Attiecīgi ir jautājums, kādi pārsteigumi mūs sagaidīs rēķinos par maiju?

Šā gada aprīlī vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 109,40 eiro par megavatstundu (MWh), kas salīdzinājumā ar martu ir par 33,4% mazāk, teikts Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotajā Latvijas elektroenerģijas tirgus apskatā. Šāds samazinājums, protams, ir iepriecinošs, bet... Attiecībā pret 2021. gada aprīli cena, par spīti iespaidīgajam samazinājumam mēneša ietvarā, ir par 251% jeb 3,5 reizes augstāka.

No šā gada 1.janvāra līdz 30.aprīlim valsts pilnībā sedza elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumu un elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu izmaksas, centralizētās siltumapgādes klientiem tika kompensētas visas izmaksas, kas pārsniedza 68 eiro par megavatstundu (MWh), kā arī bija kompensācija mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurē, sedzot izmaksas virs 34 eiro par MWh. Pēdējos rēķinus ar kompensētu daļu izmaksu maksājam maijā, bet drīz pienāks jūnijs, kad saņemsim rēķinus par maijā patērēto elektroenerģiju. Aptaujāto elektrības tirgotāju pārstāvji ziņu portālam TVNET atzīmē, ka minēto atbalsta pasākumu atcelšana nenozīmē, ka rēķini pieaugs visiem un vienādā apmērā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X