Lai gan lielākajai daļas pensijas krājēju līdz pensijai vēl ir tālu, tomēr ir arī tādi, kas devušies pensijā pēdējos mēnešos un secinājuši, ka līdz ar tirgus svārstībām viņu 2. un 3. līmeņa pensiju uzkrājumu kontos ir kritums. Cik liels aptuveni ir zaudējumu apmērs, vai cilvēkiem, kas ar to ir saskārušies, ir iespēja ieguldījumus vēl neņemt ārā un vai varbūt šis ir kā reiz piemērotākais laiks ieguldījumiem? Uz šiem jautājumiem portālam TVNET atbild aptaujātie ieguldījumu jomas eksperti. 

Par cik ieguldījumi kritušies?

Svārstības finanšu tirgos nav nekas nepieredzēts, arī pandēmijas laikā tika pieredzēts ievērojams akciju cenu kritums, kas attiecīgi atspoguļojās arī ieguldījumos, taču tirgus atguvās un liela daļa ieguldītāju pat labi nopelnīja. Bankas "Citadele" meitas sabiedrības "CBL Asset Management" Investīciju direktors, pensiju pārvaldnieks Zigurds Vaikulis stāsta, ka, piemēram, pensiju 2. līmeņa populārākā plānu grupa (ar pieļaujamo daļu akcijās līdz 50%, kur atrodas puse no visiem sistēmas līdzekļiem un dalībniekiem) aizvadīto trīs gadu laikā ieguldītājiem pelnījusi vidēji 9% gadā, bet kopā pat 30%!

Bet šis gads ir atnesis jaunus izaicinājumus, kuriem atrisinājumu visi gaida, bet prognozēt, kad tas notiks, neviens neuzņemas.

"Šis gads rit pavisam nelāgi – kopš gada sākuma visas plānu kategorijas ir mīnusos – plāni ar akcijām tajos vidēji 10-12%, konservatīvie – tikai kādu procentu mazāk," atzīst Vaikulis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X