Kaut gan ar Krieviju saistīti kiberuzbrukumi bijusi regulāra parādība jau daudzus gadus, pēdējo nedēļu laikā esam kļuvuši par aizvien pievilcīgāku mērķi, un kontekstā ar karadarbību Ukrainā tas aktualizē jautājumus gan par kritiskās infrastruktūras, gan katra iedzīvotāja drošību. Raidījumā “Pasaule kabatā” par to runājam ar Valsts prezidenta padomnieci informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ievu Ilvesu un Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.lv vadītāju Baibu Kaškinu.

Kiberuzbrukumi kā Krievijas militārās stratēģijas daļa

Ilvesa norāda, ka Krievijas kiberuzbrukumi tiek izmantoti kā daļa no organizētas karadarbības stratēģijas, taču grūti spriest, vai tas šobrīd ir prioritārs instruments un vai jau tiek lietoti visi pieejamie resursi. Tomēr kiberuzbrukumi noteikti tiek izmantoti kā papildinājums arī militārajām operācijām, īpaši uzbrukumi kritiskajai infrastruktūrai un dažādu resursu apgādes sistēmām.

“CERT.lv” vadītāja skaidro, ka Ukrainā jau agrāk notikuši kiberuzbrukumi enerģētikas sektoram, traucējot elektrības apgādi, un šogad pieredzēti uzbrukumi satelītiem, kas vērtējami kā ļoti nopietni incidenti. Tāpat tiek nepārtraukti īstenoti arī mazākas nozīmes uzbrukumi datu centriem un dažādām sistēmām, kā arī piekļuves lieguma jeb DDoS uzbrukumi. “Liela daļa no tiem ir, lai radītu haosu un apjukumu, daļa,

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X