Lai arī pēdējos gados publiskajā vidē arvien biežāk ir manāmas izglītojošas kampaņas par depresiju un cilvēki sociālajos tīklos beidzot ir sasparojušies “iznākt no skapja” saistībā ar savu mentālo veselību, sabiedrībā joprojām ir vērojams zems informētības līmenis, valda dažādi stereotipi un mīti, kas stigmatizē psihoterapijas un psihiatrijas nozari, tādējādi novilcinot savlaicīgu palīdzības saņemšanu.

Depresija nav vājums vai slinkums, tā ir slimība. Lai to vieglāk atmaskotu, iepazītu un izprastu, vaicāju pēc padoma Laurai Valainei – ārstei-rezidentei psihoterapijā, pasniedzējai RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedrā un RSU doktorantei.

Sarunā šķetinājām, vai depresija ir sezonāla, kāpēc līdzcilvēki mēdz par to smīkņāt, kur meklēt paštestu un vērsties pēc palīdzības, vai depresiju var uzveikt ar apzinātību un citām garīgajām praksēm. Tāpat spriedām, kā pareizi apieties ar negatīvām emocijām, vai vienreiz izārstēta depresija var atgriezties, un pieskārāmies jautājumam par maskām, aiz kurām slēpjas šī slimība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X