Laikam Igaunijas dzeramajā ūdenī ir kas īpašs, jo tur veiksmīgi informācijas tehnoloģiju start-up jeb jaunuzņēmumi rodas viens pēc otra. Jaunais uzņēmējs Robins Salūks (Robin Saluoks) stāsta, ka tieši tas, ka valstī jau ir daudz lielisku piemēru, arī virza šī sektora attīstību, jo ir no kā mācīties, turklāt šo uzņēmumu darbinieki arī ir daļa no tiem, kas rada nākamos vienradžus. 

Robins stāsta, ka bijis vien 20 gadus jauns datorzinātņu students, kad sākās viņa uzņēmuma "eAgronom" stāsts. Tas sākās ar vēlmi atvieglot tēvam ikdienas darbus bioloģiskajā lauku saimniecībā, taču sešu gadu laikā izdevies ne tikai izaugt līdz 80 cilvēku komandai, bet arī piesaistīt vairāk nekā 12 miljonus eiro un klientus vairākos kontinentos.

Pēc jaunā uzņēmēja teiktā, visi zemnieki vēlētos strādāt ilgtspējīgi, taču tam jau īstermiņā ir jābūt rentabli, jo viņiem ir jāmaksā kredīti. Labās ziņas ir tās, ka daudz kompāniju ir gatavas maksāt lauksaimniekiem par viņu laukos piesaistīto un absorbēto oglekli, bankas ir pretimnākošākas izsniegt aizdevumus ilgtspējīgiem lauksaimniekiem, kā arī zemes īpašnieki piedāvā labākus zemes nomas nosacījumus lauksaimniekiem, kuri ilgtspējīgi rūpējas par viņu zemi. Taču vienlaikus grūtības sagādā noteikt, kurš lauksaimnieks darbojas ilgtspējīgi un kurš – nē, cik daudz emisiju konkrētais lauksaimnieks rada un cik daudz oglekļa piesaista lauki. Un tieši šeit talkā nāk "eAgronom" radītā programmatūra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X