ASV lielā iespēja atdzīvināt PTO

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa piekoptā politika tirdzniecības jomā bija vērtējama kā destruktīva, taču viņa pēcteča Džo Baidena administrācija beidzot cenšas labot iepriekš pieļautās kļūdas, pateicoties Krievijas uzsāktajam karam Ukrainā. Baidena administrācijas locekļi meklē iespējas, kā atjaunot ASV līderību globālajā tirdzniecībā, un jāatceras, ka šai valstij būs jādara viss iespējamais, lai saglabātu galvenos brīvas un atvērtas tirdzniecības principus.

Pateicoties PTO un tās priekštecim, Tarifu un tirdzniecības ģenerāllīgumam, daudzpusēja tirdzniecības sistēma bija veiksmīga 70 gadus pēc Otrā pasaules kara beigām, savukārt ASV palīdzēja pasaulei radīt institūciju, kas vēlāk arī radīja starptautiskos tirdzniecības noteikumus. PTO dalībvalstis, ievērojot šos noteikumus, varēja veiksmīgi iesaistīties starptautiskajā tirdzniecībā ar lielu pārliecību.

Tomēr tas mainījās, kad par ASV prezidentu kļuva Donalds Tramps. Viņš lēma ieviest muitas tarifus tēraudam, alumīnijam un citiem labumiem (atsaucoties uz nacionālās drošības jautājumiem), pieprasīja Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līguma (NAFTA) pārskatīšanu, kā arī citus tirdzniecības līgumus. Tika uzsākts arī tirdzniecības karš ar Ķīnu, un Trampa vadībā ASV sāka aktīvi kritizēt PTO, un arī Strīdu risināšanas mehānisms faktiski pārtrauca darboties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu