“Acīmredzot mēs nespējām pārliecināt pasauli par to, ka Krievija veiks šādas zvērības,” par Ukrainas komunikācijas stratēģijas sekmēm spriež Ukrainas Stratēģiskās komunikācijas un informācijas drošības centra dibinātāja Ļubova Cibuļska. Tagad ir pagājuši jau trīs mēneši, kopš Krievijas okupācijas spēki iebrukuši Ukrainā, šaubas par zvērībām daudzviet kliedētas, taču informatīvais karš turpinās, un darba ir daudz.

Ir skaidrs, ka tikai neizsīkstošs starptautiskais atbalsts varēs nodrošināt Ukrainas uzvaru pār okupantiem. Tāpēc gan ukraiņi, gan sabiedrotie ik dienu pūlas informēt cilvēkus un noturēt uzmanību uz Krievijas pastrādātajiem noziegumiem, lai nepārtrūktu atbalsta plūsma. Bet diemžēl novērojams, ka daudzas valstis ne vien tālākos kontinentos, bet arī tepat Eiropā joprojām kavējas un negribīgi ievieš sankcijas pret agresoru. Jāņem vērā, ka par uzmanību cīnās arī Krievijas propaganda, prasmīgi izmantojot visus pavedienus, no kuriem vērpt pret Ukrainu un rietumvalstīm vērstos vēstījumus, un visus kanālus, pa kuriem tos šķietami nevainīgi nodot arī mums.

25. un 26. maijā Rīgā notika NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra rīkotā konference Riga StratCom Dialogue 2022, kurā tika diskutēts par komunikācijas izaicinājumiem gan Ukrainas kara, gan jaunās NATO stratēģiskās koncepcijas izstrādes kontekstā.

Un izaicinājumi ir ļoti dažādi. Tie nav tikai klaji aplami vēstījumi par Ukrainu kā nacistu vadītu valsti vai ASV marioneti, tie ir arī apslēpti aicinājumi apšaubīt Ukrainas iespējas pievienoties Eiropas Savienībai vai baidīties no lepnās Krievijas pārlieku lielas pazemošanas. Šie vēstījumi rezonē gan pašā Krievijas sabiedrībā un krievvalodīgajā informācijas telpā, gan daudzviet rietumvalstīs un citur pasaulē, slepus sabotējot ukraiņu iespējas atgriezties drošā un normālā dzīvē, veselā un nesaplosītā valstī.

CopyLinkedIn Draugiem X