Leģendu par Atlantīdas bojāeju viļņos zina katrs. Par teiksmainās zemes iespējamo atrašanās vietu ir daudz teoriju. Ir pat minējumi, ka Atlantīda ir nevis nogrimusi, bet aizlidojusi, jo patiesībā tas bijis citplanētiešu kuģis. Vai īstās Atlantīdas pēdas ved uz mīklaino Helikes senpilsētu Grieķijā?

Interese par Heliki atdzima 19. gs., un pēc lielas zemestrīces reģionā 1861. gadā tika uzieta sena monēta, kuras aversā bija attēlota Poseidona galva un uzraksts „ELIK”, bet reversā – trijzaris un divi delfīni. Tās bija pirmās taustāmās liecības, ka Helike tiešām eksistējusi.

Vieta, kur Helike nogrimusi, avotos bija dēvēta par „poros”, kā sengrieķu valodā apzīmē šaurus ūdeņus. Pētnieki secināja, ka ar to domāts Korintas līcis un Helike meklējama līča dzelmē. Laikam ritot, zudusī pilsēta kļuva par zemūdens arheoloģijas Svēto Grālu, un 20. gs. vidū tās meklējumiem pievērsās slavenais grieķu arheologs Spiridons Marinats, kurš bija atklājis Akrotiri senpilsētu Tiras (Santorines) salā, kura arī, dažuprāt, varēja būt Atlantīda. Tomēr viņa sapnis bija atrast Heliki – viņš ticēja, ka tas būtu iespaidīgāks atklājums par Pompejiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X