Latvijas paviljona izveide Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē ir viņu augstākais sasniegums 23 gadu radošās darbības laikā.

Mākslinieču duets Skuja Braden jeb Ingūna Skuja un Melisa Breidena ir kopā gan dzīvē, gan mākslā. Intervijā TVNET Grupas tiešsaistes žurnālam "Klik" mākslinieces atklāj, kāds bijis ceļš līdz biennālei, kādas emocijas un peripetijas piedzīvotas. Sarunas laikā viņas viena otru papildina, taču, runājot par sievietes laimi, atzīst, ka nevar prasīt no otra cilvēka, lai viņš padara mūs laimīgu. Viņas uzskata: lai vieglāk dzīvot, ir jāuzstāda augsti mērķi.

Klik: Jūs piesakot, mēdz teikt – porcelāna mākslinieces vai keramiķes, kā jums pašām labpatīk, ka jūs piesaka – porcelāna mākslinieces vai tomēr keramiķes?

Melisa: Mēs tomēr esam vizuālās (visual artist) mākslinieces. Amerikas veidotajā “Vikipēdijā” mūs tā arī nodēvēja. Tāpēc mums pašām bija liels prieks un pārsteigums, ka pirms dažiem gadiem pamanījām šo faktu, ka amerikāņu “Vikipēdijā” esam nodēvētas par vizuālajām māksliniecēm, jo mums pašām liekas, ka šis apzīmējums mūs abas arī visprecīzāk raksturo.

Šajā pavasarī sekojām līdzi, kā Venēcijas biennālē tika atklāts jūsu veidotais Latvijas paviljons. Pastāstiet, kā nokļuvāt līdz pasaulē senākajai mākslas biennālei?

Ingūna: Kad man ar Melisu tuvojās 20 gadu mākslas koprades jubileja, mēs plānojām šim notikuma par godu izveidot izstādi “Samsāra”. 2017. gadā pieteicāmies konkursā, lai izstādi varētu veidot 2019. gadā. Tobrīd Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notika dažādas pārmaiņas, jo norisinājās dažādas izstādes, bet mūsu izstāde tika visu laiku nobīdīta malā.

Līdz beidzot pienāca arī mūsu kārta - 2020. gada 13. martā, dienā, kad tika izziņots kovida pandēmijas sākums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp