Iepriekšējās desmitgades vidū Ķīna atvēzējās, pavēstot par saviem grandiozajiem plāniem futbolā. Iesaistījās arī prezidents Sji Dzjiņpins, viņš panākumus sportā izvirzīja par nacionālo prioritāti. Sabūvēti milzīgi stadioni, izveidotas ļoti daudzas futbola akadēmijas, apgrozījās milzīga nauda un Ķīnā lielā peļņā devās norietā esošas futbola zvaigznes. Tomēr burbulis pārsprāga, un nu Ķīnas futbola ambīcijas piedzīvo grūtus laikus. Visu nopirkt par naudu nav iespējams.

2017. gadā Ķīnas futbola asociācija paziņoja par plāniem līdz 2025. gadam atvērt valstī 50 000 futbola akadēmiju, cerot nākotnē gūt ievērojamus panākumus. Katrā skolā tiekot apmācīti vidēji 1000 jaunu futbolistu, lai sasniegtu iepriekš izvirzīto mērķi - tikt pie 50 miljoniem konkurētspējīgu spēlētāju.

Ķīnas vietējais čempionāts plauka, līmenis auga. Netika taupīti naudas līdzekļi, par iespaidīgām naudas summām piesaistot Eiropas un pasaules futbola zvaigznes. Nereti spēlētājiem piedāvāja astronomiskus līgumus, no kādiem ir grūti atteikties. Īpaši jau, ja futbolists ir karjeras norietā.

2016. gadā peļņā uz Ķīnu devās argentīniešu uzbrucējs Karloss Tevess, pievienojoties Šanhajas klubam "Shenhua". Viņš ar algu 721 tūkstotis eiro nedēļā ar iespaidīgu atrāvienu kļuva par vislabāk apmaksāto futbolistu pasaulē. Spēlēt futbolu par lielu naudu uz Ķīnu brauca arī citas futbola zvaigznes...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp