Vairāk nekā 20 gadu laika Latvijā ir atjaunoti tikai 6 % no apmēram 27 000 daudzdzīvokļu namu. Tie dzīvokļu īpašnieki, kas savu mājasdarbu ir izdarījuši, situācijā, kad energoresursu cenas palielinās nevis procentos, bet reizēs, var atviegloti uzelpot. Kāpēc ar māju renovāciju līdz šim nav veicies? Nozares pazinēji saredz divus galvenos klupšanas akmeņus: nevēlēšanos īpašniekiem sadarboties, kā arī uzņemties finansiālās saistības.

Latvijā dzīvojamais fonds noveco, to atzīst visi – gan ministrija un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas eksperti, gan Valsts kontrole, savā revīzijā pat uzsverot, ka daļa dzīvojamā fonda pamazām pārvēršas graustos. Pēc Valsts zemes dienesta datiem, dzīvojamo māju kopējais nolietojums ir 38.9 %.

No visiem daudzdzīvokļu namiem 44.5 % celti līdz 1941. gadam, bet padomju laikā – līdz 1992. gadam – uzbūvēti 51 % māju. Savukārt atjaunotās brīvvalsts laikā uzcelti tikai 4,4% no visa dzīvojamā fonda. Visvairāk - 44% - daudzdzīvokļu ēkas atrodas Rīgā un Pierīgas reģionā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X