Tā kā karš Ukrainā dominējis mediju telpā jau vairāk nekā trīs mēnešus, daudz dzirdēts par mūsu reģiona ekspertu vērtējumiem un sekām, ko izjutīsim Eiropā. Tomēr konflikta risināšanā ir iesaistījušās arī dažādu citu reģionu valstis, īpaši ASV, un ne vien ekonomiskās, bet arī politiskās sekas nu jau jūtamas daudzviet pasaulē. Lai uzklausītu skatījumu no ASV akadēmiskās vides un Tuvo Austrumu politikas perspektīvas, kur nereti veidojas citāda izpratne par notiekošo, raidījumā “Pasaule kabatā” 16. jūnijā viesojās bijušais raidījuma vadītājs, tagad Delavēras universitātes politikas zinātnes doktorants, Tuvo Austrumu pētnieks Toms Rātfelders.

Nereti gan Krievijas propagandas ietekmē, gan gluži vienkārši esot skeptiskiem par rietumvalstu politiku, izskanējis viedoklis, ka karš Ukrainā ir izdevīgs Amerikas Savienotajām Valstīm ieroču tirgus vai kādu citu stratēģisku apsvērumu dēļ. Taču Rātfelders norāda, ka ASV nav izdevīgs Krievijas iebrukums savā ietekmes sfērā, jo tas nozīmē nestabilitāti. Komentējot ASV sabiedrības viedokli par prezidenta Džo Baidena politiku Ukrainas kara kontekstā, viņš uzsver, ka parastam amerikānim ārpolitikas jautājumi nav prioritāri, tāpēc sabiedrības interese par to ir mazinājusies un ir ieņemta pozīcija, ka ASV ir svarīgāk atrisināt iekšpolitikas problēmas. Kaut gan sabiedrība atbalsta palīdzības sniegšanu Ukrainai, tas tomēr nav tik aktuāli kā mūsu reģionā. Rātfelders raksturo ASV iedzīvotāju nostāju kā "notiekošais ir briesmīgs, bet tas ir Eiropas karš”.

Viņš pauž, ka ASV sniegtā palīdzība Ukrainai nav nākusi par sliktu ASV iekšpolitiski, jo sabiedrībā tomēr ir novērojams gana pārliecinošs atbalsts Ukrainai. Tomēr negatīvi ietekmēt Baidena pārstāvētās Demokrātu partijas popularitāti varētu kara sekas, piemēram, degvielas cenas. Jāatceras arī, ka šoruden būs ASV vidustermiņa vēlēšanas, kurās tiks vēlēti Kongresa pārstāvji.

Pētnieka personīgā pieredze liecina, ka karš Ukrainā ASV sabiedrībā nereti tiek uztverts krietni nenopietnāk, jo tiek jokots par lietām

CopyLinkedIn Draugiem X