Neredzamais karš. Transpersonu likteņi Ukrainā (1)

Elizabete Elīna Vizgunova-Vikmane
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/Scanpix, Shutterstock, TVNET kolāža

Visi Ukrainas iedzīvotāji cieš no Krievijas sāktā kara sekām. Taču transpersonas, kuru situācija Ukrainā sarežģīta jau pirms kara sākuma, sastopas ar pavisam jauniem izaicinājumiem. Tie ietver medikamentu un likuma aizsardzības trūkumu, kā arī paaugstinātu diskriminācijas risku. Šīs situācijas rezultātā transpersonas nereti ir spiestas atkāpties "atpakaļ skapī", lai glābtu savu dzīvību. 

Ziņas par transpersonu labkājību kara apstākļos un bēgļu gaitās sākušas parādīties tikai maija sākumā. Kara apstākļos visievainojamāko sabiedrības grupu ciešanas, kā sagaidāms, tiek aizmirstas. Tāpēc transpersonas lielā mērā cīnās vēl vienā neredzamā karā - ne vien pret Krievijas okupāciju, bet arī par savām tiesībām.

Transpersonas statuss liedz evakuēties no Ukrainas teritorijas

Saskaņā ar spēkā esošajiem Ukrainas tiesību aktiem karastāvokļa laikā vīriešiem no 18 līdz 60 gadiem ir aizliegts izbraukt no valsts. Transpersonām, kas nolēmušas pārcelties uz ārzemēm, tas sagādā nopietnas raizes. Oficiālā dzimuma maiņas procedūra Ukrainā ir sarežģīta, var aizņemt pat četrus gadus un maksā dārgi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu