Pagājušajā trešdienā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena apmeklēja Kairu, kur tika parakstīta vienošanās jeb saprašanās memorands starp Izraēlu, Ēģipti un Eiropas Savienību par sadarbību dabasgāzes importa nodrošināšanā. “Krievijas karš pret Ukrainu ir atklājis Eiropas atkarību no Krievijas fosilajiem kurināmajiem, un mēs vēlamies no šīs atkarības atbrīvoties,” uzsvēra Leiena. Tas gan nenozīmē, ka visi uz šo sadarbību raugās tik rožaini.

Saskaņā ar sākotnējo vienošanos dabasgāze no Izraēlas Vidusjūras piekrastes ieguves vietām pa cauruļvadiem tiks nogādāta uz termināli Ēģiptē un tālāk ar kuģiem sašķidrinātā veidā piegādāta Eiropas Savienības valstīm. Kaut gan memorands pagaidām neietver konkrētus piegāžu apjomus vai finansiālus un juridiskus pienākumus Eiropas Savienībai, paredzams, ka tas mudinās investīcijas dabasgāzes infrastruktūras nodrošināšanai, atradņu meklējumiem un ieguves apjomu palielināšanai Izraēlā un Ēģiptē.

Tas ir būtiski, jo Izraēla pagaidām neiegūst tik daudz gāzes, lai varētu segt lielu daļu no Eiropas patēriņa vajadzībām. Izraēlai Vidusjūras piekrastē ir divas dabasgāzes atradnes vietas ar aptuveni 700 miljardiem

CopyLinkedIn Draugiem X