Mums ir jāpalīdz krieviem pārveidot Krieviju - tāpat kā Vācija mainījās pēc Otrā pasaules kara. Krievija nespēj dzīvot mierā ar saviem kaimiņiem, kamēr tā nav mierā pati ar sevi, ekskluzīvā intervijā portālam "15min.lt" saka Krievijai veltītu grāmatu autors, Eiropas politikas analīzes centra (CEPA) vecākais līdzstrādnieks Edvards Lūkass.

– Krievijas režīms izrāda neslēptas imperiālisma iezīmes – Vladimirs Putins sevi pielīdzina Pēterim Pirmajam, Valsts domē iereģistrēts likumprojekts, kas paredz atcelt Lietuvas neatkarību. Cik tālu Krievija var iet savos centienos atjaunot impēriju?

– Uzskatu, ka 1991.gadā mēs pieļāvām milzīgu kļūdu, domādami, ka sagruvusi ne tikai Padomju Savienība, plānveida ekonomika un vienpartijas sistēma, bet arī Krievijas impērijas ideja.

Tā bija alošanās, un tās bija rietumvalstis, kuras alojās, jo bija nezinošas, augstprātīgas un savā ziņā ļoti savtīgas. Jūsu pašu prezidents [Vītauts] Landsberģis, tāpat arī igauņi, latvieši un daudzi citi visus deviņdesmitos gadus mūs brīdināja, ka Krievija neiet pareizajā virzienā, ka šī impēriskā ideja joprojām ir dzīva. Deviņdesmitajos gados tā tika dēvēta par Karaganova doktrīnu. Tas bija jau krietni pirms tam, kad uz skatuves parādījās Putins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X