Jānis Bērziņš ir viens no tās vēsturiskās Latvijas U-20 basketbola izlases, kas pirms deviņiem gadiem Tallinā izcīnīja Eiropas čempionāta sudrabu. Tur spēlēja arī tādi tagad labi zināmi profesionāļi kā Ojārs Siliņš, Kaspars Vecvagars, Ingus Jakovičs, Toms Leimanis, Andrejs Gražulis, Iļja Gromovs, Roberts Stumbris. Tiesa, daudziem no minētajiem karjera profesionāļos nav izveidojusies tik spoža kā cerēts dažādu traumu dēļ. Uzskatāmākie piemēri noteikti ir Bērziņš un Vecvagars. Tomēr abi joprojām spēlē, darot to ļoti augstā līmenī.

Vecvagars pavisam nesen ar Žironas komandu kļuva par Spānijas otrās līgas čempionu, garantējot vietu nākamās sezonas augstākās līgas jeb ACB dalībnieku pulkā.

Spānijas ACB līgas smeķi tikko aizvadītās sezonas pirmajā pusē varēja izbaudīt arī Jānis Bērziņš, kurš pārstāvēja Manrezas "Baxi" klubu. Tiesa, janvāra vidū Bērziņš pārcēlās uz Grieķijas čempionāta vienību "Larisa".

Pēdējos gados uzsveru un daudzinu divu basketbolistu spēju atgūties no smagām traumām un spēlēt līmenī, kas ir augstākais iespējamais vai tuvu tam. Augstāko iespējamo pēc diviem ceļgala krustenisko saišu plīsumiem sasniedzis Dāvis Bertāns, kurš nu jau ir Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vērtība. NBA Dāvim prognozēja pirms abām "krustenēm", bet viņa nonākšana tur un spēlēšana pēc divām tik nopietnām traumām ir apbrīnas, kā arī atzinības vērta.

Jānim Bērziņam viņa tīņa gados arī paredzēja ļoti spožu nākotni. Varbūt ne NBA, bet Eirolīgā noteikti. Tomēr pēc U-20 sudraba izcīnīšanas sekojas trīs (!) krustenisko saišu plīsumi pēc kārtas. Operācija, rehabilitācija, atgriešanās laukumā, atkal tā pati trauma. Un tā vēl divas reizes.

Par spīti tam Jānis aizvadīja lielisku aizpagājušo sezonu Zeļonas Guras "Stelmet Enea" vienībā Polijā, bet pagājušā gada vasarā pārcēlās uz Eiropā spēcīgākā nacionālā čempionāta klubu "Baxi". Sezonas starts Eiropas spēcīgākajā vietējā līgā. Un gandrīz sasniegts līmenis, ko Bērziņam prognozēja karjeras sākumposmā.

"Aizbraucu uz Spāniju, pāris spēles aizvadīju labi. Tad drusku notraumējos, izkritu no rotācijas. Tāds bija trenera [Pedro Martinesa] stils: spēlētājiem bija daudz jāiet caur sāpēm, traumām, sevi jāpierāda. Vienubrīd sapratu, ka ar manu traumu vēsturi...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp