Mēs visi gribam justies veseli un spēcīgi, bet, lai to panāktu, ir svarīga gan fiziskā slodze, gan pienācīgs uzturs. Ja izdodas to līdzsvarot, rezultāts var patiesi iepriecināt, pozitīvi ietekmējot mūsu vielmaiņu. Šai jomā izplatīti dažādi stereotipi un pieņēmumi, teiksim, ka vielmaiņu veicina noteiktu pārtikas produktu lietošana. Patiesībā to pozitīvi ietekmē nevis konkrēti produkti, bet mūsu dzīvesveids kopumā. Par to, kas ir vielmaiņa un kāpēc nevajadzētu akli ticēt brīnumlīdzekļiem uzturā, kuri nodrošinās ideālu vielmaiņu, stāsta biomedicīnas zinātņu doktore Sandrija Čapkauskiene.

– Daudz rakstīts par to, ka vielmaiņas ātrumu ietekmē tie vai citi pārtikas produkti, piemēram, kafija, čili pipari u.tml. Vai tas tiesa? Kāda pārtika vielmaiņu veicina un kāda - palēnina?

– Daži pētījumi liecina, ka zaļā tēja un čili pipari vielmaiņu uzlabo, bet tikai īslaicīgi. Var teikt, ka asi ēdieni vielmaiņai var nākt par labu, tomēr īpaši lielas ietekmes tiem nav. Nekādi brīnumēdieni nenodrošinās straujāku vielmaiņu. Ceļš uz veselīgu dzīvesveidu ietver pilnvērtīgu uzturu. Tiesa, ka vielmaiņas aktivizēšanai ir svarīgi lietot pietiekamu daudzumu olbaltumvielu, jo

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X