Pēdējā laikā arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju tirgo dažādu zīmolu pakaļdarinājumus - somas, makus, apavus, aksesuārus un smaržas. Novērots, ka preces tiek pārdotas gan tiešsaistes platformās, gan arī dažādos veikalos, piemēram, Centrāltirgū. Šis fenomens kļūst arvien izplatītāks, taču maz tiek runāts par to, ka preču ražošana un tirgošana ir noziegums. Kāda situācija Latvijā ir ar pakaļdarinājumu tirgošanu, un kā to regulē? Pētījām, kādas zīmolu replikas tirgo internetā un Rīgas Centrāltirgū, un kādi noteicošie faktori ļauj atšķirt zīmola oriģinālu no viltojuma.

Zīmolu pakaļdarinājumus ļoti aktīvi un plaši pārdod arī Rīgas Centrāltirgū. Devāmies apskatīties, kādas preces ir pieejamas tirgū. Apstaigājot visas tirdzniecības vietas, secinājām, ka visvairāk pārdod zīmola "New Balance" apavus. Cena gan dažādās tirdzniecības vietas svārstās - sākot no 15 eiro līdz 25 eiro.

Oriģināli "New Balance" apavi maksā sākot no 60 eiro līdz pat 150 eiro. Konstatējām, ka tirgū piedāvātie apavi atšķiras no oriģināla ar materiālu un kvalitāti. Arī cena liecina par būtisko atšķirību.

Tāpat tirgū atrodami dažādi zīmolu apģērbu viltojumi. Viens no populārākajiem zīmoliem ir "Tommy Hilfiger" - atrodami dažādi kreklu dizaini un krāsas. Tomēr sākotnēji jau var noprast atšķirības gan uzrakstos, gan dizainā, gan krekla kvalitātē, arī krekla iekšpusē nereti norādīts citas firmas nosaukums.

Vaicājot, kāpēc tiek tirgoti zīmolu viltojumi, lielākoties pārdevējas nevar atbildēt. Vairākas gan norāda, ka prece tiek iegūta, izmantojot pazīšanos, vai arī Polijas apģērbu vairumtirdzniecības vietās - no turienes tiek sūtīti gan apavi, gan apģērbi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp