Gods, cieņa vai rubļi? Laiks svērt riekšavas

Jānis Kalniņš Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"
Mārtiņš Kļavenieks
, TVNET | KLIK Sports žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Laiki mainās, bet tikumi sakņojas cauri paaudzēm. To redzam gan tajā, kā Krievijas okupācijas armija uzvedas Ukrainā, lietojot to pašu stratēģiju kā Otrajā pasaules karā un vēl pirms tā (20. gadsimta trīsdesmitie gadi un ukraiņu masveida badināšana), gan arī līdzcilvēku tikumos. Arī šodien ir ziņotāji, šaubīgie, līferētāji, kā arī pārliecinoši savu nostāju paudušie. Sports nav izņēmums.

Popkultūra un sports mūsdienās būtībā pilda vienu funkciju - tā ir tūlītēja izklaide, viegli saprotama, endorfīnu jeb laimes hormonu izdalīšanos veicinoša.

Daži sportu dēvē par darbaļaužu baletu, citi par ātrās ēdināšanas ekvivalentu izklaides sfērā. Katrā ziņā nevar nepiekrist, ka mūsdienu profesionālais sports ir tūlītēja izklaide, tās uztverei un izbaudīšanai nav nepieciešama pelēkās vielas piepūle (plašām masām, kas apmeklē maču).

Skaidrs, ka profesionālo sportu par izklaides industrijas elementu var dēvēt Ziemeļamerikā, varbūt daļā Eiropas. Tur, kur komandas gūst ievērojamus ienākumus no biļešu pārdošanas. Tas ir bizness, kurā katram ir sava loma.

Valstīs, kurās valda autoritatīvi līderi, sports nereti tiek izmantots kā maigās varas vai atklātas propagandas instruments. Uzskatāms piemērs ir Krievija un Baltkrievija. Vadoņi akceptē lielus tēriņus, lai gladiatori amfiteātrī cīnītos savā starpā un viņus izklaidētu.

Šādā gambītā arī katram ir sava loma - gan sportistiem, kuri uzskata, ka tikai dara savu darbu, funkcionāriem, komandu īpašniekiem utt. Viņi ir tikai nelieli zobratiņi lielajā plānā.

Protams, karš Ukrainā, ko Krievija sāka 2014. gadā un pārvērta masveida iebrukumā šī gada 24. februārī, lietas izgaismojis tā, ka tās nav iespējams nepamanīt. Bet ir indivīdi, kuri piever acis, uzliek saulesbrilles vai vienkārši uzvelk maktenu platmali.

Neliegšos, arī es, kad pirms desmit gadiem ienācu sporta žurnālistikā, vēl kādu laiku saglabāju ilūziju, ka Rīgas "Dinamo" ir sportisks projekts, kas Latvijai nes milzu labumu. Kurš vēl uz Latviju atvedīs Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandu Arizonas (tolaik vēl Fīniksas) "Coyotes", Aleksandru Ovečkinu Jevgēņiju Malkinu (NHL lokauta laikā, bet tomēr) vai arī nodrošinās labu atalgojumu un nemaz ne peļamu hokeja līmeni Latvijas izlases pamatspēkiem?

Tomēr profesijas ikdiena iemāca ieraudzīt kopsakarības, vērtēt rīcību iespējamās sekas, domāt uz priekšu. Tas arī izgaisināja iepriekšējās ilūzijas, kaut gan...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu