Latvijā jau pāris mēnešus darbojas valsts atbalsta programmas saules paneļu un vēja ģeneratoru uzstādīšanai privātpersonām - viena caur "Altum", otra caur Vides investīciju fondu -, un interese par tām ir krietni pārsniegusi programmu izstrādātāju cerības. Vienlaikus, lai gan uzņēmumiem šādu granta programmu nav, arī komersantu interese par saules staciju izveidi ir liela, ņemot vērā augošās energoresursu izmaksas. Tik liela, ka jau tiek ziņots, ka elektroenerģijas sadales sistēmā vietām trūkst jaudas, lai varētu ļaut īstenot visu uzņēmumu un pat pašvaldību projektus. Tāpat tas rada bažas, vai milzīgā pieprasījuma dēļ privātpersonām, kas gribējušas uzstādīt pāris saules panelīšus uz mājas jumta, arī nenāksies palikt vien gribot. 

Elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā "Sadales tīkls" tiešsaistes žurnālam KLIK apliecina, ka Latvija, līdzīgi kā Igaunija, patlaban piedzīvo milzīgu un ļoti strauji augošu klientu interesi ražot elektrību pašiem, tostarp komerciāliem mērķiem, tāpēc milzu apjomos tiek rezervētas ģenerācijas jaudas elektrostaciju attīstībai. Jāatzīmē, ka jaudas tiek rezervētas ne tikai sadales, bet arī pārvades sistēmā, par ko atbild AS "Augstsprieguma tīkls".

Pieprasījums ir tik liels, ka elektrostaciju attīstībai rezervēto ģenerācijas jaudu apjoms jau tagad vairākkārtīgi pārsniedz to apjomu, kas nepieciešams kopējam valsts elektrības patēriņam.

Saskaņā ar "Sadales tīkla" sniegto informāciju 2022. gada jūnija beigās kopējais rezervēto ģenerācijas jaudu apjoms elektrostacijām, ko ražotāji vēlas pieslēgt "Sadales tīkla" infrastruktūrai, pārsniedza 900 megavatus (MW). Salīdzinājumam - vēl 2021. gada beigās kopējais rezervēto jaudu apjoms sadales sistēmā bija aptuveni 180 MW, tātad tikai pusgada laikā tas jau ir pieckāršojies.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X