Pīters Heine Nielsens ir divu pasaules šaha čempionu treneris. Dānis, precējies ar lietuviešu šaha lielmeistari, jau deviņus gadus dzīvo Lietuvā. Ukraiņu liemeistara Andrija Barišpoleca veidotajā komandā viņš cer izbeigt Starptautiskajā šaha federācijā jau 40 gadus valdošo krievu ietekmi, veidot federāciju bez saiknēm ar Krievijas politiķiem un bez Krievijas valsts uzņēmumu naudas. Kaut arī daudzi to uzskata par cīņu ar vējdzirnavām, Nielsens domā, ka tieši tagad, pēc Krievijas jaunā uzbrukuma Ukrainai, ir īstais brīdis.

Es domāju, kas tas ir izveidojies vēsturiski. Šahs ir svarīgs Krievijai. Vienmēr ir bijis. To var redzēt Krievijas oligarhu-sponsoru retorikā. Viņi runā par pasaules čempiona titula atgriešanu atpakaļ Krievijai. Tur ir dabiska sapratne, ka Krievijā ir labākie pasaules šahisti un pasaules čempiona titulam jāpieder viņiem. Tā tas ir bijis jau kopš Otrā pasaules kara līdz 1972. gadam, kad uz laiku par pasaules čempionu kļuva Bobijs Fišers. Tās ir bijušas ne tikai PSRS uzvaras, bet vēl vairāk – fināla mačos tikās viens PSRS pārstāvis pret otru. Tā vienmēr ir bijusi padomju un tagad Krievijas propaganda, ir redzamas ciešas Kremļa un Krievijas Šaha federācijas saites, kuras pilnvaroto padomē ir Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs, Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un citi. Man šķiet, ka deviņi no 18 Krievijas šaha federācijas padomes locekļiem ir sankciju sarakstā. Krievijā šahs ir saaudzis ar politiku. Tas vienmēr tiek izmantots propagandas mērķiem.

Šahs, it sevišķi Krievijā, tiek izmantots prestiža spodrināšanai. Putins sportu izmanto, lai rīkotu prestižus notikumus Krievijā. Piemēram, Soču ziemas olimpiāde, FIFA pasaules kauss. Ar šahu ir tas pats. Man šķiet, pēdējos četros gados ar Dvorkoviču FIDE prezidenta statusā no 20 pasaules mēroga turnīriem 11 vai 10 ar pusi ir norisinājušies Krievijā. Tas ceļ valsts prestižu, rāda, ka pie mums var notikt lieli pasākumi. Un tur apgrozās lielas finanses. Ir skaidrs, ka Putins izmanto sportu, lai parādītu Krieviju kā superspēku. Un arī parādītu krieviem, ka šie lielie pasākumi var tikt atvesti uz Krieviju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp