Degvielas cenu pieaugums un aviācija: par aviobiļetēm maksāsim vairāk?

Māris Kūrēns
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Vēl pirms gada ceļotājiem galvassāpes sagādāja Covid-19 un ar to saistītie ierobežojumi, taču tagad problēma ir degvielas un citu energoresursu cenas, kas sasniedz arvien jaunus rekordus. Kā šīs cenas ietekmēs aviācijas nozari un vai jārēķinās ar to, ka arī ceļošana kļūs krietni dārgāka? To TVNET tiešsaistes žurnālam Klik skaidroja aviokompāniju pārstāvji.

2020. un 2021. gads aviācijas nozarei bija ļoti nepatīkams – pasauli pārņēma pandēmija, kā dēļ aviācijas nozare uz laiku teju apstājās pavisam, radot simtiem miljardu eiro lielus zaudējumus. Šogad bija paredzēta strauja un stabila nozares atkopšanās. Prognozes daļēji piepildījušās, jo pasažieru skaits un pieprasījums nereti pat pārsniedz pirmspandēmijas rādītājus. Tomēr ir kāds “bet”.

Jau degvielas uzpildes stacijās esam redzējuši, kā kopš gada sākuma ir kāpušas cenas benzīnam un dīzeļdegvielai. Arī aviācijas nozarē ir līdzīgi. Kopš 2022. gada sākuma lidmašīnu degvielas cenas ir kāpušas par 90%, un pašlaik tā maksā par aptuveni 120% dārgāk nekā pirms gada. Milzīgais cenu kāpums ir radījis lidsabiedrībām jaunus izaicinājumus. Vai tas nozīmē, ka par aviobiļetēm būs jāmaksā vairāk?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu