Gan Baltijas valstīm, gan Rietumiem jāpatur prātā, ka Vladimira Putina vārdiem var sekot ļoti nepatīkamas darbības, ekskluzīvā intervijā TVNET tiešsaistes žurnālam KLIK teica pazīstamā Krievijas vēsturniece Tamāra Eidelmane. Viņa pastāstīja, ko Krievijā māca vēstures stundās, kā arī dalījās pārdomās par Kremļa un sabiedrības atbildību attiecībā uz karu Ukrainā un par to, kas Krieviju un Putina režīmu gaida nākotnē.

Tamāra Eidelmane ir pazīstama vēsturniece, rakstniece un skolotāja, kura nesen kļuvusi arī par blogeri. Viņas videolekcijas vietnē "YouTube" dažu gadu laikā ir savākušas 62 miljonus skatījumu. Viņa ir konsekventa Putina režīma kritiķe. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Eidelmane nosodīja Kremļa rīcību un pameta valsti. Kopš tā laika viņa aktīvi atbalsta organizācijas, kas palīdz cietušajiem ukraiņiem, kā arī skaidro Krievijas varas iestāžu rīcību no vēsturnieka viedokļa. Turklāt viņa atspēko Kremļa izplatītos mītus un propagandu.

Vai ir iespējams ar vēstures stundām izaudzināt pilsoņu paaudzi, kurai imperiālistiskas ambīcijas un karš būtu svešas lietas?

Ir iespējams! Tomēr nevajag pasniegt tieši sejā, tas ir, audzināt tikai patriotismu un stāstīt par kariem un tā tālāk. Vēstures stundas nav tik vienkāršas, tomēr, ja tās izmanto prasmīgi, tās ir ļoti labs instruments, jo vēsture attīsta dvēseli un attīsta smadzenes. No vienas puses, tas ir stāsts par cilvēkiem: labiem, sliktiem, nelietīgiem, ciniskiem, cildeniem. Stāsts par viņu rīcību. Tas ir ļoti svarīgi dvēselei un personības veidošanai. No otras puses, vēsture strādā ar informāciju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X