Trešdien, pabeidzot savu pēdējo jautājumu un atbilžu sesiju Apvienotās Karalistes parlamentā, aizejošais premjers Boriss Džonsons citēja Arnolda Švarcenegera Terminatoru. Lai gan atvadās tika pieminēta gaidāmā atkalredzēšanās, šobrīd uzmanība pievērsta tam, kurš vai kura tālāk pārņems valsts vadības grožus.

Aizvakar tika noskaidrots tas, kuri divi kandidāti palikuši pēdējie cīņā par Lielbritānijas Konservatīvās partijas līdera un tātad arī premjerministra amatu. Tā kā Džonsona atkāpšanās neparedz jaunu vispārējo vēlēšanu izsludināšanu, viņa aizstājēju izraudzīsies partijas biedri. Vispirms savu vārdu bija jāsaka Konservatīvajai partijai piederošajiem parlamenta deputātiem, kuri vairākās balsošanas kārtās kā labākos izraudzījušies bijušo finanšu ministru Riši Sunaku un ārlietu ministri Lizu Trasu. Tālāk stafetes kociņu pārņems pārējie aptuveni simt sešdesmit tūkstoši partijas biedru, kuri līdz 5. septembrim pieņems gala izvēli par savu nākamo līderi. Līdz tam valdības vadītāja pienākumus turpinās pildīt Džonsons.

Teorētiski nav izslēgta arī iespēja sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas, taču visticamāk, ka Lielbritānijas parlamenta sastāvs līdz 2024. gadā plānotajām vēlēšanām paliks nemainīgs, saglabājot arī Konservatīvās partijas vairākumu un vadošo lomu valdībā.

Riši Sunaks, kurš valdībā aizsāka dumpi pret Džonsonu, saglabāja

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X