Pazīstams stāsts - postpadomju līderis ierosina referendumu par grozījumiem konstitūcijā, kur starp skaistiem, taču nekonkrētiem saukļiem un vienu "šķēpu laušanai" paredzētu jautājumu viltīgi paslēpts punkts, kas ļauj viņam palikt amatā vēl uz gandrīz 20 gadiem. Nesen tas notika Krievijā, bet tagad Uzbekistānā. Tomēr Uzbekistānas prezidentam un autonomā Karakalpakstānas reģiona iedzīvotājiem "Putina formula" atspēlējās, novedot pie plašiem un brutāli apspiestiem protestiem.

Papētot dziļāk, atklājas vēl ciešākas paralēles ar Krievijas 2020.gadā notikušo referendumu par grozījumiem konstitūcijā.

Kā uzskatāmi parādīja Putins, uzmanību vislabāk novērš "strīdīgie grozījumi". Krievijas gadījumā tā bija viendzimuma laulību aizlieguma iekļaušana konstitūcijā, kas Krievijas sabiedrībā ir ļoti jūtīga tēma. Publiski šis grozījums tika pasniegts kā konservatīvo vērtību aizstāvēšana, un šis sentiments sasniedza kulmināciju referenduma reklāmās, kurās viendzimuma pāris adoptē bērnu no Krievijas bērnunama, parādot saskumušu bērnu, kam nebūšot mātes. “Vai tādu Krieviju tu izvēlēsies? [..] Balso par grozījumiem konstitūcijā!” Tas tika darīts ne vien tāpēc, ka daudzi cilvēki grib balsojot paust savu nostāju par strīdīgo jautājumu (un lielā vēlētāju aktivitāte piedod referendumam lielāku leģitimitāti), bet arī lai aizvirzītu sabiedrībā notiekošās diskusijas no patiesā notikuma - autokrāta mēģinājuma izmainīt valsts pamatdokumentu, lai ilgāk noturētos pie varas.

Tieši šis aspekts izskaidro, kāpēc Uzbekistānas konstitucionālo grozījumu paketē iekļauta Karakalpakstānas statusa maiņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X