Šovasar Cēsis apmeklētājus priecēs ar mākslas festivālu sešpadsmito gadu pēc kārtas, un viens no tā rīkotājiem nemainīgi ir Dailes teātra direktors, aktieris un uzņēmējs Juris Žagars. Būdams cēsnieks “ar saknēm”, viņš ir savas pilsētas patriots, un tādēļ tieši tur ik gadu top šis prestižais kultūras pasākumu kopums, kas pulcē ap 20 tūkstošiem apmeklētāju gadā. TVNET tikās ar uzņēmēju, lai pārrunātu, kā pa šiem gadiem ir gājis festivāla organizēšanā, ar kādām neveiksmēm un mācībām bija jāsaskaras, tāpat arī, protams, tika atklāts šis un tas par Dailes teātra jauno sezonu un trako latviešu režisoru filmām ar aktiera dalību.

Kas ir biežākie pārmetumi, ko jūs kā Juris Žagars saņemat?

Visbiežāk tas ir par Cēsu mākslas festivālu, ka tas nav domāts tautai. Tam nevaru piekrist, jo katru gadu festivālu apmeklē līdz pat 10-12 tūkstošiem cilvēku.

Vēl biežs pārmetums ir, ka Cēsu māksliniekiem nav priekšroka dalībai festivālā. Lai tajā piedalītos, ir jābūt ļoti labam māksliniekam, un, ja viņš būs no Cēsīm, tad, ticiet man, parādīsies arī festivālā, kā tas nereti ir bijis.

Teātrī man pārmet to, ka nesaprotu birokrātiju un ka teātrī uzvedos kā biznesā. Tā ir, bet es neprotu citādi. Pret teātri izturos kā pret uzņēmumu, kam pašam arī jāpelna un kura ilgtspējību veicina ražojot produktu, ko lieto (atvainojos par salīdzinājumu, jo mākslā šo terminu nemēdz lietot), un nodrošinot darbiniekiem labas algas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp