Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs apmeklē vairākas valstis Āfrikā, kur pārtikas krīzes iespaids būs jūtams īpaši smagi, klāstot to līderiem un sabiedrībai Kremļa pozīciju, ka pie problēmām vainojams nevis Krievijas iebrukums Ukrainā, bet gan Rietumu sankcijas. Šie apgalvojumi Āfrikā atrod dzirdīgas ausis, jo Krievijas propagandas mašinērija tur darbojas jau sen.

Lavrovs savu tūri Āfrikā sāka svētdien ar vizīti Ēģiptē un turpināja to Kongo Republikā, Etiopijā un Ugandā. Divās valstīs Lavrovu uzņēma to prezidenti, lai gan šāda veida vizītēs parasti tiekas viena līmeņa amatpersonas, šajā gadījumā - ārvalstu ministri. Pirms Lavrova ierašanās šo valstu mediji pārpublicēja Lavrova viedokļrakstu, kurā viņš slavēja Āfrikas nepakļaušanos rietumvalstu spiedienam noteikt sankcijas Krievijai. Lavrovs pārtikas krīzi izmanto kā starptautiskā spiediena instrumentu, lai panāktu Krievijai noteikto sankciju atcelšanu, kaut gan tieši šī iemesla dēļ ES un ASV sankcijas nav attiecinātas uz Krievijas lauksaimniecības un pārtikas sektoru, kā arī tās neregulē Krievijas tirdzniecību ar citām valstīm.

Āfrikas valstis lielākoties līdz šim izvairījušās paust stingru pozīciju par Krievijas iebrukumu Ukrainā. Daudzas Āfrikas valstis iepērk Krievijas graudus un energoresursus, taču vienlaikus importē arī graudus no Ukrainas un ir ieguvējas no Rietumu attīstības palīdzības un sadarbības tirdzniecības jomā. Āfrikā dzirdīgas ausis rod sūdzības par Rietumu liekulību un imperiālismu - vairākas rietumvalstis ir bijušie kolonizatori.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X