Mūsdienās lielākā daļa mājsaimnieču ir dzirdējušas vārdus Nacionālā basketbola asociācija (NBA), bet agrāk bumbas spēle bija sveša nodarbe un nebija tik plaši atpazīstama kā tagad. Piemēram, Ziemeļamerikā pirms basketbola spēles zvaigžņu stundas lielākā cieņā bijis hokejs. Tikko basketbola meka nosvinēja savu 75. gadu jubileju, tāpēc atvērsim vaļā vēstures grāmatu un aplūkosim, kā tika noorganizēts pats pirmais mačs NBA.

Kā radās ideja par basketbola līgas izveidi? Daudzas biznesa haizivis sākotnēji kūtri raudzījās oranžās bumbas popularizēšanas virzienā, jo 20. gados lielākā daļa fanu ar lielu aizrautību sporta arēnās un stadionos vēroja beisbola, hokeja un rodeo sacensības. Savukārt groza bumbas spēles tika organizētas mazās vidusskolas zālēs un mači nebija plaši apmeklēti.

Taču basketbolam nebija lemts visu mūžu palikt pabērna lomā, 1946. gada 6. jūlijā Amerikas arēnu menedžeru asociācijas biedri nolēma satikties, lai izrunātu idejas par jaunas profesionāla basketbola līgas izveidi. Projekta izveidei pie galda tika aicināts arī Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Toronto "Maple Leafs" īpašnieks Konijs Smits, taču viņš nevarēja ierasties, viņa vietā ierādās "Maple Leaf Gardens" arēnas izpilddirektors Frenks Selka.

Pēc pāris stundu garām diskusijām jaunais basketbola produkts bija tapis. Tika izveidota līga ar vienpadsmit komandām, kuras tika sadalītas Austrumu un Rietumu konferencē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp