Indija jau nākamgad solās apsteigt Ķīnu, kļūstot par pasaulē lielāko valsti pēc iedzīvotāju skaita, un eksperti šai valstij tuvākajā laikā prognozē arī starp lielajām valstīm straujāko ekonomisko izaugsmi. Tomēr atšķirībā no Ķīnas un ASV, kuru ārpolitikai aktīvi sekojam līdzi, par Indiju vairums no mums zina visai maz. Tāpēc šoreiz raidījumā “Pasaule kabatā” TVNET žurnālisti Linda Anna Dāldere un Juris Jurāns apsprieda Indijas ārpolitiskās prioritātes, tostarp intereses attiecībās ar Krieviju, Ķīnu un ASV, kuru savstarpējās attiecības kļūst aizvien saspringtākas.

Indijas pozīciju globālajā politikā labi ilustrē divi daudzpusējās diplomātijas formāti, kuros tā iesaistās, – no vienas puses tas ir t.s. “Quad” jeb četrpusējais drošības dialogs ar ASV, Japānu un Austrāliju, un no otras puses BRICS jeb Brazīlijas, Krievijas, Indijas, Ķīnas un Dienvidāfrikas Republikas savstarpējais sadarbības formāts. Proti, šī valsts kopš neatkarības iegūšanas no britu impērijas vairs nekad nav vēlējusies “kļūt par bandinieku imperiālistisko valstu cīniņos”, tā vietā izvēloties pati savu ceļu un sadarbojoties ar līdzīgi domājošām valstīm.

Aukstā kara laikā Indija gan bija iesaistījusies ciešākās attiecībās ar PSRS, taču pastāvīgi uzturējusi sadarbību arī ar ASV un kopumā vienmēr centusies balansēt “uz naža asmens” starp pretēji noskaņotām aliansēm vai valstu blokiem. Jurāns pauž viedokli, ka Indijai ir resursi, lai kļūtu par tādu valsti, kas patiešām var iet savu neatkarīgo ceļu,

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X