Tuvojas vēlēšanu laiks, un politiskajās debatēs un kampaņās daudzi piesauc arī vērtību sistēmas un ideoloģijas. Kā konservatīvās vērtības tiek izmantotas Latvijas politiskajā spektrā un kā atšķirt īstus konservatīvi domājošos no "viltus konservatīvajiem", kas par tādiem kļūst tikai uz vēlēšanu laiku? Par šiem un citiem jautājumiem "Nedēļas fokusā" studijā diskutēja TVNET žurnālists Mārtiņš Daugulis un Telos.lv galvenā redaktore un filozofe Agnese Irbe.

“Kā mēs varam kaut ko prasīt no Saeimas vai par kaut ko iebilst, ja mēs vēlēšanu dienā neaizejam līdz vēlēšanu iecirknim un neizlasām arī politisko partiju programmas?” jautā filozofe.

Irbe aicina balsot par tiem kandidātiem, kas ir visuzticamākie vismaz tajos dažos principos vai pat tikai vienā principā, kas ir pats svarīgākais vēlētājam. Nav jāuztraucas arī par to, ka var kļūdīties un sekos vilšanās izvēlētajā politiķī vai politiskajā partijā.

Viena no Latvijas demokrātiskās sistēmas priekšrocībām ir tāda, ka pēc četriem gadiem būs nākamās vēlēšanas. Nekompetenti, populistiski, melīgi, liekulīgi, zaglīgi cilvēki var nonākt un nonāk pie varas, taču tikai uz četriem gadiem. Redzot šo cilvēku darbību, mēs varam viņus nomainīt. Šī iespēja noteikti ir jāizmanto, rezumē filozofe Agnese Irbe.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X