Situācija energoresursu tirgū satricināja pasauli jau pagājušā gada otrajā pusē un joprojām neļauj atslābt. Ja pagājušajā gadā haosu radīja straujais cenu kāpums, tad šogad satraukums par cenu pieauguma turpināšanos mijas ar bažām par atsevišķu resursu pieejamību, it īpaši gāzes. No vienas puses, tiek pārmesta panikas celšana, bet, no otras puses, no dažādiem kā valsts, tā pašvaldību avotiem regulāri izskan informācija par energoresursu taupīšanu, kas attiecīgi arī rada satraukumu - ja jau jātaupa, tātad var nepietikt. Tam klāt pieliekot pēdējā laikā saņemtos rēķinus par elektroenerģiju un gāzi, neziņu, vai un kāds būs valsts atbalsts, jo līdz galam jau nekas nav pieņemts, ne vienam vien ir bezspēcības sajūta, domājot par to, kā pārdzīvot apkures sezonu. 

Vai ir iemesls satraukties par gāzes pietiekamību Latvijā, kad būs skaidrība par LNG termināļa būvniecību Latvijā un kā valsts tajā iesaistīsies, cik gatavas ziemai ir kaimiņvalstis, kāds atbalsts saistībā ar energoresursu cenu kāpumu paredzēts mājsaimniecībām un uzņēmumiem, vai OIK elektrības rēķinos vēl būs un ko paredzēts darīt, lai no nākamā gada gāzes tarifi nebūtu vēl lielāki, intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība).

- Medijiem tiek pārmesta panikas celšana, tostarp par gāzes pietiekamību gaidāmajā apkures zonā. No otras puses, mēs tikai atspoguļojam uzņēmumu, pašvaldību un, protams, sabiedrības paustās bažas. Kā tad ir – gāzes pietiks vai nepietiks?

- Šobrīd situācija Inčukalnā ar gāzes krājumiem ir varētu pat teikt daudz labāka nekā cerēts, un, mūsuprāt, prognozes ir piepildījušās labākajā iespējamajā veidā – krātuvē šobrīd ir jau 11,6 teravatstundas (TWh). Katrā ziņā ziemas sezonai esam sagatavojušies ļoti labi.

Protams, atkal var uzsvērt, ka tā gāze nav Latvijas īpašums, tā lielākoties ir tirgotāju īpašums, izņemot mūsu drošības rezerves. Un tirgus strādā, kā tas strādā, atbilstoši jebkurām neparedzamām vai paredzamām izmaiņām. Tas, ka mediji arī ceļ trauksmi, protams, arī ietekmē tirgu, to jums ir jāapzinās. Līdzīgi varam šobrīd teikt par šķeldu, ka šķeldas mums pietiek, resursu ir daudz, bet nez kāpēc tirgus strādā pavisam netipiski vai, pareizāk sakot, vispār nestrādā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X