10 dienas, 21 stunda, 33 minūtes. Tieši tik daudz laika ultra riteņbraucējs Krišjānis Ratiniks pavadīja ceļā vienās no smagākajām velo sacensībām Eiropā, izcīnot augsto 10. vietu. "Transcontinental Race" astotajā sacīkstē viņš 14 valstīs pieveica 4168 kilometrus un 47 000 augstummetru. Kādam tas šķitīs mokoši pie automašīnas stūres, bet Ratiniks to grūtos apstākļos paveica, minot pedāļus. 

TCR ir ikgadējas ultragarās riteņbraukšanas sacensības. Tās prasa izcilu fizisko un mentālo sagatavotību. Daudzi izvēlas miegu aizstāt ar kafiju vai kādu kofeīna dzērienu, bet ilgstoši tā izvilkt nav iespējams. Ratinika taktika bija negulēt pirmo un priekšpēdējo nakti, kad jau vairs nav ko zaudēt. Vidēji diennaktī viņš miegam atvēlēja aptuveni piecas stundas, kas starp spices dalībniekiem skaitījās visai daudz.

Šogad sacensības notika astoto reizi. Organizatori, kā vienmēr, parūpējušies par sarežģītu trasi, ja to tā var nosaukt. Maršruts jāplāno pašam, bet vairāki posmi un četri kontrolpunkti (Čehijā, Itālijā, Melnkalnē un Rumānijā) jāsasniedz obligāti. Viens no tiem atrodas Itālijas Alpos 2620 metru virs jūras līmeņa.

TCR klasificējas kā vienas no smagākajām velosacīkstēm Eiropā. Nolikums ir vairāk nekā uz 100 lapām, noteikumi stingri jāievēro. Tā, piemēram, distancē nedrīkst izmantot nekāda veida aerodinamisko atbalstu (sēdēt aizvējā), nav atļauts pieņemt pat dzeršanai ūdeni, ja tādu kāds labvēlis piedāvā, piemēram, no blakus braucošas automašīnas. Divriteni drīkst labot tikai servisā vai pats braucējs, un naktsmājas nevar būt pie paziņām vai draugiem, braucējiem jāpārzina katras valsts satiksmes noteikumi. Šie ir tikai daži no virknes ierobežojumu.

Ratiniks sacensībās piedalījās otro reizi. Lai gan pēc pirmās, kas notika 2017. gadā, kad viņš izcīnīja augsto 16. vietu, teica, ka šādās sacensībās nekad vairs nepiedalīsies. "Nekad" pienāca noilgums...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp