Gāzes cenu kāpums nav apstājies jau vairāk nekā gadu, un tiktāl pat optimistiskās prognozēs kā tuvākais laiks, kad tas varētu beidzot notikt, tiek minēts vien nākamā gada pavasaris/vasara. Papildus cenu kāpumam nenoteiktības devu sniedz arī nerimstošās diskusijas par to, vai gaidāmajā apkures sezonā gāzes pietiks visiem. Ne tikai mājsaimniecībām, bet arī uzņēmumiem, kas gāzi izmanto kā apkurei, tā ražošanas procesu nodrošināšanai. Un, tā kā par šo sadaļu skaidrības nav, uzņēmumi meklē risinājumus, lai nenāktos apturēt vai pat izbeigt ražošanu.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone tiešsaistes žurnālam KLIK apliecina, ka energoresursu pieejamības jautājums nākamajai sezonai, īpaši energoietilpīgo uzņēmumu nodrošinājums ražošanas nepārtrauktībai, kļūst aizvien būtiskāks. Daļā komersantu valda neziņa, kas atspoguļojas gan uzņēmēju noskaņojumā, gan lēmumos par attīstību un izaugsmi, un tas jau tā sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā bremzē ekonomiku.

LDDK ģenerāldirektore uzsver, ka uzņēmumiem rūp Latvijas tautsaimniecības nākotne, tāpēc ik nedēļu nepagurstoši jau vairāku mēnešu garumā šo jautājumu aktualizē un atbildes meklē ministriju un valdības līmenī. Konfederācija ir arī vērsusies Ekonomikas ministrijā, aicinot apzināt uzņēmējiem nepieciešamos energoresursu apjomus un, ņemot vērā pieejamos datus un informāciju, palielināt dabasgāzes stratēģiskās rezerves, lai nepieciešamības gadījumā spētu nodrošināt to pieejamību uzņēmējiem. Tāpat ministrija ir aicināta izmantot visas pieļaujamās iespējas, lai parūpētos par energoresursu rezervēm Latvijai un to pieejamību nepieciešamības gadījumā arī mūsu ražošanas uzņēmumiem.

Vienlaikus Meņģelsone atzīst, ka, "iespējams, daļa uzņēmumu līdz galam neapzinās, ka šajos apstākļos arī noslēgts energoresursu piegādes līgums nesniedz 100% garantiju par to piegādi un saņemšanu." Izveidojusies situācija arī mudinājusi daļu uzņēmumu pievērsties alternatīvās enerģijas avotiem.

Un šajā laivā neesam vieni. Neziņa par gāzes pieejamību nav tikai Latvijas uzņēmumu problēma, un risinājumus meklē arī citviet. Tā aģentūra "Bloomberg" vēsta, ka Minhenē pašvaldības uzņēmums ir pārveidojis divus gāzes apkures katlus, lai tie darbotos ar dīzeļdegvielu. Bet Vācijas Alpos strādājošs lauksaimniecības kooperatīvs "Berchtesgadener Land" ir nosūtījis divus piena kravas automobiļu vadītājus, lai viņi iemācītos rīkoties ar naftas piegādes platformu, ja to vajadzētu iegādāties. Savukārt alus darītava "Veltins" netālu no Diseldorfas ir uzkrājusi piecu nedēļu dīzeļdegvielas krājumus, lai sagatavotos ārkārtas pārejai no gāzes.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X