Āfrikas vieglatlētiem šķēpmešana nav jājamzirdziņš. Nav tradīciju. Šī kontinenta vieglatlēti ir ļoti labi garo distanču skrējēji, bet ir kāds vīrs no Kenijas, kurš, izejot "YouTube" skolu, kļuvis par rekordistu un arī čempionu. Jūliusa Jego treneris viņa pirmsākumos meklējams globālā tīmekļa dzīlēs.

Šobrīd 33 gadus vecais Jego pamatus šķēpmešanai ielika, interneta kafejnīcās skatoties video populārajā koplietošanas vietnē "YouTube". Viņa paraugi bija leģendārie Jans Železnijs, Andreass Torkildsens un Tero Pitkemeki. Arī kā uzlabot fizisko formu, apguva no vizuālajiem materiāliem internetā. Viņš visu darīja vienatnē.

Šķēpmešanā tieši tehnika ir ļoti būtiska. Paši šķēpmetēji lieto terminu "trāpīt šķēpā", kas nozīmē tehniski veiksmīgu izpildījumu.

Jego uzauga Kenijas kalnu ciematiņā nabadzīgā ģimenē. Dzīvoja tādā kā šķūņa tipa mājā, kurā nav elektrības un citu ērtību. Uz un no skolas kājām katru dienu mēroja 16 kilometrus. Viņa pirmie šķēpi bija parasti krūmu zari. Tēvam ideja par šķēpmešanu nešķita pievilcīga, vēlējās, lai dēls iegūst izglītību.

Savas pirmās sacensības Jego aizvadīja 2003. gadā, piedaloties reģionālajās sacensībās vidusskolu līmenī. Trīs gadus vēlāk Jego kļuva par Kenijas junioru čempionu un laboja savas valsts junioru rekordu, metot rīku 67 metrus tālu. Bet pirmo nozīmīgo titulu viņš ieguva 2008. gadā, būdams 19 gadu vecs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp