Molekulas planētu atmosfērās, Visuma pirmsākumus, milzu planētas, Zemes līdzinieces un, kas zina, varbūt pat noslēpumaino “Planētu X” jeb  9. planētu. To visu tuvākajās desmitgadēs pētīs Džeimsa Veba teleskops - pasaulē jaudīgākā un dārgākā kosmiskā observatorija. Par izrāvienu kosmosa izpētē, ko iezīmē Veba teleskopa pirmie attēli, kosmosa ekonomiku, Mēness “apdzīvošanu”, uz kuru mērķtiecīgi virzāmies, un apdraudējumu, ko kosmosa pētījumiem rada Krievija, saruna ar IT speciālistu, astronomijas entuziastu, žurnāla “Zvaigžņotā Debess” redkolēģijas locekli Raiti Misu.

Jau vairāk nekā 20 gadus nav bijusi diena, kad visi cilvēki atrastos uz Zemes. Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) vienmēr ir apkalpe. Nu tas kādā brīdī var beigties. Kad Krievija izstāsies no SKS, būs jautājums par stacijas nākotni, jo puse moduļu pieder Krievijai. Arī Krievijas pilotējamo lidojumu nākotnes aina rādās bēdīga. Šobrīd ir vairāk jautājumu nekā atbilžu.

Latvijas uzņēmums Eventech, kas ražo augstas precizitātes taimerus, bija iesaistīts Roskosmos un Eiropas Kosmosa aģentūras kopīgā projektā, kurā tika izstrādāts Mēness nolaišanās kosmiskais aparāts. Nu šis projekts ir pilnībā izbeidzies.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X