Krievija iebrukumu Ukrainā sāka ar plānu par "zibenskaru" no trim virzieniem. Kad tas cieta neveiksmi, Krievijas karaspēks koncentrējās uz Ukrainas austrumiem, taču šobrīd tur lielu izrāvienu vairs nav. Līdz ar to zem lupas nonākuši Ukrainas dienvidi - Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs runā par militāro mērķu paplašināšanu, savukārt Ukrainas amatpersonas sola līdz septembrim atgūt Hersonu un prezidents Volodimirs Zelenskis paudis, ka Ukrainas galīgā uzvara nozīmētu Krimas atgūšanu. Iezīmējam trīs iespējamos scenārijus, kā varētu attīstīties situācija Ukrainas dienvidos.

Pašreizējā situācijā Donbasā liecina par konflikta stagnāciju Ukrainas austrumos. Pēc Luhanskas apgabala ieņemšanas Krievijas ofensīvas tempi zaudēja uzrāvienu. Pagaidām Maskava nav spējusi ieņemt Siversku un Bahmutu, kas ir turpmākie tās mērķi Ukrainas austrumos.

Šīs stagnācijas dēļ Maskavā spēkā pieņēmušās runas par militāro mērķu paplašināšanu; Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka Krievija tagad koncentrējas arī uz “Hersonas apgabalu, Zaporižjas apgabalu un vairākām citām teritorijām”. Maskavai ir nepieciešami jauni spiediena punkti ārpus Donbasa, lai sasniegtu savu virsmērķi – režīma maiņu Kijevā. Par šādu spiediena punktu tā uzskata tieši Ukrainas dienvidus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X