Pirmdien Kabulas ielās notika vērienīgas “Uzvaras dienas” svinības – jauni nacionālie svētki par godu dienai, kad “Taliban” atkal nāca pie varas, uzveikuši rietumvalstu atbalstīto Afganistānas valdību un trenēto armiju. Tomēr nevar noliegt, ka šāda uzvara bija iespējama tikai pateicoties tam, ka tika izteikti dažādi solījumi un panākta vienošanās ar ASV. Apskatīsim, kā šī gada laikā “Taliban” veicies ar savu solījumu izpildi.

2021. gada maijā, pēc tam, kad ASV paziņoja par savu un sabiedroto spēku izvešanu no Afganistānas, “Taliban” uzsāka ofensīvu ar mērķi gāzt valdību. Pamazām, ieņemot pilsētu pēc pilsētas, talibi atguva kontroli pār pilsētām, kuras bija zaudējuši pirms divdesmit gadiem. 15. augusta rītā valdība krita, “Taliban” kaujinieki ienāca galvaspilsētā Kabulā un drīz pēc tam paziņoja, ka republikas vietā tiek atjaunots 2001. gadā zaudētais Afganistānas Islāma Emirāts. Pasludinot jauno valdību, “Taliban” nāca klajā ar virkni solījumu, lai iegūtu gan vietējo, gan starptautisko uzticību:

“Mēs atjaunosim ekonomisko izaugsmi un labklājību”

“Al Jazeera” žurnālisti, veidojot video sižetu par situāciju Afganistānā, fiksē momentu, kad uz ietves rosīgā Kabulas ielā nejauši izbirst baltmaizes gabaliņi. Blakus esošie strādnieki, kuri mīņājas bez darba, steidzas ar saujām sagrābt uz asfalta izbirušās drupatas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X