Ir tāds teiciens, ka par naudu veselību nenopirksi. Ironiski, ka tā biežāk saka tie, kuriem naudas netrūkst, bet realitātē veselības problēmas, it īpaši ielaistas, lielākoties ir tieši tiem, kuriem brīvo līdzekļu tādām ekstrām kā maksas medicīna nav. Vienlaikus arī tad, ja tomēr esi gatavs par ārsta apmeklējumu maksāt pats, nereti tas tāpat nav iespējams uzreiz, jo vienkārši trūkst speciālistu. Un sliktās ziņas ir, ka arī veselības aprūpes nozare nav imūna pret energoresursu cenu kāpumu, turklāt šajā nozarē iespējas taupīt energoresursus ir visai ierobežotas. Protams, ne visās veselības aprūpes iestādēs situācija ir vienāda - ja vieniem malka apkurei laicīgi sagādāta, tad lielāka rūpe ir speciālistu trūkums, savukārt citiem lielākās grūtības rada neadekvātie valsts noteiktie pakalpojumu un manipulāciju tarifi. Ar kādiem izaicinājumiem saskaras veselības aprūpes iestādes Latvijā un ar ko jārēķinās to pacientiem, skaidro tiešsaistes žurnāls KLIK.

Reģionos izaicinājums piesaistīt speciālistus

SIA "Saldus medicīnas centrs" (SMC) valdes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga stāsta, ka ir noteikti pakalpojumi, pēc kuriem pieprasījums ir daudz lielāks nekā valsts noteiktās kvotas, līdz ar to tās jau ir pārpildītas. Piemēram, ļoti pieprasīti ir fizioterapeita un dermatologa pakalpojumi.

Šobrīd SMC vēl rēķina, vai un cik ilgi varēs noturēties ar pašreiz noteiktajām veselības aprūpes pakalpojumu cenām, taču, visticamāk, ka rudenī atsevišķas pozīcijas kļūs dārgākas. "Lielāka skaidrība būs rudenī - oktobrī, novembrī -, kad redzēs reālos apkures rēķinus. Bet bijīgi pieiesim pie cenu izvērtēšanas," uzsver Kleinberga. Viņa lēš, ka atsevišķu pakalpojumu cenas varētu pieaugt par 2-3 eiro, bet citiem arī nedaudz vairāk - līdz 5 eiro.

Vienlaikus SMC vadītāja atzīmē, ka ir jāmeklē kompromiss, lai, cenšoties noturēt pēc iespējas zemākas pakalpojumu cenas, tiktu ievērotas arī mediķu intereses. "Tas ir kā staigāt pa trauslu ledu - censties vienlaikus apmierināt gan mediķu vajadzības, gan pacientu vēlmes, paralēli domājot, kā segt augošās izmaksas," atzīst Kleinberga.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X