Līdz ar vairāku Krievijas opozīcijas mediju ienākšanu Latvijā aktuālāks kļuvis jautājums par “krievu liberāļu” patieso nostāju. Lai gan līdz galam grūti aptvert vārdu salikumu “krievu liberālis”, jo dažādi cilvēki tam piešķir atšķirīgas nozīmes, jādomā, ka kopskatā uz tiem var raudzīties kā Putina noziedzīgā režīma pretiniekiem. It kā vairums Rietumvalstu iedzīvotāju arī nostājas pret Putina režīmu un gaida dienu, kad tas beidzot kritīs, tomēr pašu Krievijas pilsoņu un mediju organizāciju izteikumi daudziem liek domāt, ko tad īsti “krievu liberāļi” pārstāv - Rietumu vērtības vai Putina režīmu. Šķiet, atbilde ir tik vienkārša, ka daudzi to atsakās redzēt, – neko no minētā.

Saprotot šo visu, ir jāņem vērā, ka “krievu liberālis” ir un paliek liberālis. Tas, ka viņa izpratne par liberālismu, iespējams, atšķiras no mūsējās, nenozīmē, ka tās idejas būtu noniecināmas vai cilvēki - izolējami. Krievu žurnālistu darbību Latvijā, protams, var mēģināt racionalizēt kā draudu, jo savos sižetos viņi aktualizē latviešu sabiedrībai jūtīgus jautājumus, taču tas automātiski tos nepadara par Putina propagandas izplatītājiem. Žurnālistikas mērķis ir skaidrot sabiedrībai – viņu gadījumā krievu sabiedrībai – problēmas un sāpīgos jautājumus.

Gluži kā mūsu pusē par ieceļošanas aizliegumu tiek runāts kā lielu sasniegumu, viņu pusē tā ir liela traģēdija. Raugoties uz sižetiem un dažādiem komentāriem, tā ir reakcija, kas nāk no Krievijas un krievu sabiedrības, un pašsaprotami, ka tā nebūs tāda pati, kā tā ir mūsu sabiedrībā. Viņi iezīmē lietas, kuras daudzi akli nevēlas redzēt: galvenokārt šāds ieceļošanas aizliegums, visticamāk, tiks izmantots Putina propagandas mašinērijā kā vēl viens atribūts, lai iebarotu cilvēkiem – vienkāršajiem krievu ļautiņiem – cik slikti ir Rietumi, kā tas jau notiek daudzos kremļa propagandas kanālos, runājot par Igaunijas un Latvijas lēmumiem demontēt padomju laiku pieminekļus.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X