Eiropas izlašu basketbolā ierasta prakse ir piesaistīt ārzemju spēlētāju, kas ilgākā vai īsākā laika posmā palīdz sasniegt nospraustos mērķus. Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) noteikumi paredz, ka katra valstsvienība var vienā spēlē izmantot vienu naturalizēto spēlētāju. Vairumā gadījumu tie ir ASV basketbolisti, kuri tiek atalgoti ar samaksu vai vismaz Eiropas pasi, kas atvieglo darba atrašanu šī kontinenta tirgū. Latvijas vīriešu izlasē jau ilgāku laiku nav bijis naturalizēts spēlētājs, taču nesenā vēsturē pieredzēti vairāki sāpīgi zaudējumi, kuros pretiniekiem panākumu kaldinājis piesaistītais ārzemnieks.

2017. gada Eiropas čempionātā Latvijas vīriešu basketbola izlase izcīnīja piekto vietu, kas ir labākais sasniegums kopš valsts neatkarības atgūšanas. Ceturtdaļfinālā tika piedzīvots zaudējums Slovēnijas valstsvienībai, kas turnīra turpinājumā izcīnīja zelta medaļas. Pastāv uzskats, ka šo komandu duelis bija fināls pirms fināla. Viena neveiksmīga spēle, iespējams, liedza talantīgajai Latvijas basketbolistu paaudzei izcīnīt Eiropas čempionāta medaļas, kas mūsējiem nav izdevies kopš pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem.

Latvija piekāpās Slovēnijai ar rezultātu 97:103. Uzvarētāju sastāvā no 40 spēles minūtēm 33 ar pusi minūtes laukumā pavadīja ASV basketbolists Entonijs Rendolfs, kurš guva 16 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas. Jā, komandas galvenais vilcējspēks bija lieliskais tandēms Gorans Dragičs un Luka Dončičs, kuri arī iekļuva turnīra simboliskajā izlasē, taču Rendolfs teicami aizpildīja iztrūkstošo ķēdes posmu spēlētāju sastāva garajā galā. ASV militāristu ģimenē Vācijā dzimušais basketbolists karjerā septiņas sezonas nospēlēja NBA. 2016./17. gada sezonā Rendolfs plecu pie pleca ikdienā spēlēja Madrides "Real" kopā ar Dončiču.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp