Starp pieaugošajām energoresursu cenām kaut kur nedaudz aizmirsts ir ūdens. Lai gan ūdeni var uzskatīt par vēl svarīgāku cilvēka izdzīvošanai nekā elektrību, iedzīvotāji nereti par šo resursu nedomā kā par ko tādu, kas varētu kādā brīdī beigties. Ekstrēmā karstuma dēļ daudzas Eiropas valstis ir saskārušās arī ar ilgstošu sausumu, kas jau šobrīd virkni valstu spiedis pieņemt ūdens taupības mērus. Lai gan šķiet, ka Latvijā ūdens trūkums nedraud, tomēr Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka ūdens tarifi, tāpat kā siltuma un elektrības, varētu pieaugt. Vai ziemā būs jāuztraucas ne tikai par apkures, bet arī ūdens rēķinu?

SPRK norāda, ka šogad jau ir apstiprināti 15 jauni ūdensapgādes tarifi un šobrīd vērtēšanā ir vēl 20. “Salīdzinājumam – pērn kopumā jauni ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi tika apstiprināti deviņiem komersantiem,” KLIK stāsta SPRK pārstāve Ieva Lazdiņa. Viņa norāda, ka ūdens tarifu izmaiņas saistītas ar dažādiem apsvērumiem, tostarp augošām elektrības un gāzes cenām, taču arī tādu praktisku apsvērumu kā apgādes tīklu infrastruktūras uzlabošanas darbu dēļ.

“Tarifu pieaugumu ietekmē arī valstī kopumā pieaugošās izmaksas, piemēram, vidējā alga, nodokļi u.c. Papildus tam energoresursu u.c. izmaksu pieauguma ietekmē arī ūdenssaimniecībā ir pieaugušas ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu attīstīšanai un uzturēšanai nepieciešamo materiālu un ārpakalpojumu izmaksas,” atklāj Lazdiņa. Viņa gan uzsver, ka tarifa pieauguma apmēri ir ļoti atšķirīgi un arī tas atkarīgs no vairākiem faktoriem.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X