Gāzes apgādi ziemā izšķirs Paldisku terminālis (8)

Inese Helmane
, speciāli TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Latvijas Gāze" Inčukalna pazemes gāzes krātuves teritorija.
AS "Latvijas Gāze" Inčukalna pazemes gāzes krātuves teritorija. Foto: Zane Bitere/LETA

Jautājums par Paldisku sašķidrinātās gāzes termināļa izbūvi ir kritisks – ja tas sāks darbu līdz gada beigām, tad Latvijai ziemas periodā nav nopietna apdraudējuma, intervijā saka akciju sabiedrības "Conexus Baltic Grid" ("Conexus”) valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss. Viņš arī apliecina, ka fiziski gāze mājsaimniecībām ziemas periodā noteikti būs jebkurā, arī krīzes, gadījumā.

Kamēr Latvija un daudzas citas Eiropas Savienības (ES) valstis nedarīja neko, lai mazinātu atkarību no Krievijas energoresursiem, 2014. gada rudenī Lietuvā atklāja sašķidrinātās gāzes glabāšanas un regazifikācijas kuģi “Independence”, kas patlaban ir vienīgais piegādes avots. Turklāt Latvijai bija unikāla iespēja – Inčukalna pazemes gāzes krātuvi savienot ar savu sašķidrinātās gāzes (LNG) termināli. Vai tā ir zaudēta iespēja, vai vēl ir iespējams ko labot? Vai Latvijai ir vajadzīgs savs LNG?

Vienmēr ir viegli pieņemt lēmumus “post factum”, t. i., kad redzam, kā situācija attīstījusies, vieglāk saprotam, kā būtu bijis labāk darīt pagātnē. Diemžēl reālajā dzīvē, pieņemot lēmumus, nākotne īsti nav zināma.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu