2021. gada jūlijā ASV sprinteres Šakari Ričardsones nodotajās dopinga analīzēs tika konstatēta marihuānas klātbūtne. Tā ir viena no Starptautiskās Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegtajām vielām. Par marihuānas lietošanu diskvalifikācija var variēt no dažiem mēnešiem līdz pat gadiem. Pēc šīm apsūdzībām cilvēki sociālo mediju vidē uzdeva jautājumus: vai "zālīte" patiešām palīdz sportistiem sasniegt labākus rezultātus?

Džoasaijs Hesa ir žurnālists, kurš dzīvo Kolorādo štatā. Sasniedzot 30 gadu slieksni, viņš nolēma pievērsties fiziskajām aktivitātēm, iepriekš mediju darbinieks ar sportu bija uz jūs. "Kad sāku skriet, es nevarēju noskriet pat dažus metrus. Man viss sāpēja un plaušas dega," izteicās Hesa sarunā ar "The New York Times".

Reiz pirms skriešanas Hesa apēda mazu našķīti, kurš sastāvēja no marihuānas, un iepriekš mokošais skrējiens šoreiz sagādāja baudu. "Es jutos tā it kā svērtu 22 kilogramus," viņš teica. "Skriešana kalnā kļuva par vieglu un rotaļīgu izklaidi. Ar īstajām dziesmām šis process kļuva baudāms."

Drīz vien Hesa kungs satika vēl citus skrējējus, kuri lietoja marihuānu un bija nonākuši pie līdzīga atzinuma - šī zaļā lapiņa ir devusi baudu sportot. Šī brīnumlīdzekļa atklāšana iedvesmoja Hesu uzrakstīt grāmatu "Runners's High", literatūras darbā autors apskata kā "zālīte" palīdz augstākā līmeņa sportistiem. Atlēti atzinuši, ka zaļā viela palīdz viņiem atgūties pēc smagiem treniņiem, samazina sāpes, uzlabo miegu. Visizplatītākais sportistu vidū bija apgalvojums, ka marihuāna palīdz nomierināt nervu sistēmu un mazina trauksmi.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp