Ja 2022. gadā tiktu pasniegta balva par visvairāk citēto komentāru starptautiskajās attiecībās, tad Indijas ārlietu ministrs Subrahmanjams Džaišankars noteikti būtu viens no tās nominantiem. Atbildot uz kritiku par Indijas neitrālo nostāju Krievijas karā Ukrainā, Džaišankars jūnijā Slovākijā notikušajā drošības forumā sacīja, ka "Eiropai ir jābeidz domāt, ka tās problēmas ir pasaules problēmas, un pasaules problēmas nav Eiropas problēmas".

Eiropas politiķi, ierobežojot Krievijas energoresursu importu, kritizē Indiju par to, ka tā ir palielinājusi Krievijas naftas importa apmērus pēc tam, kad Rietumu sankcijas samazināja tās cenu par aptuveni trešdaļu no pasaules tirgus cenas. Līdz jūlija beigām Krievijas naftas importa apjoms Indijā pieauga līdz 1,1 miljonam barelu dienā. Šobrīd Krievijas naftas patēriņš veido vairāk nekā piekto daļu no Indijas naftas patēriņa. Salīdzinājumam – pagājušajā gadā šis rādītājs bija tikai divi procenti.

Indijas atbilde uz kritiku ir tāda, ka, neraugoties uz plašajām Eiropas sankcijām, kontinenta energoresursu tirdzniecības apjoms ar Krieviju joprojām ir lielāks nekā Indijai. Vēl nozīmīgāk ir arī tas, ka Krievijas naftas imports ar ievērojamu atlaidi ne ne tikai mīkstina triecienu Indijai kā nabadzīgai energoresursu importētājvalstij, bet arī palīdz novērst vēl lielākas ekonomiskās problēmas Eiropai. Ja 4,3 miljoniem barelu jēlnaftas, ko Krievija pagājušajā gadā pārdeva Rietumu valstīm (6 miljoni barelu jēlnaftas dienā, ieskaitot naftas produktus), nebūtu tādu alternatīvu noieta tirgu kā Indija, pasaules naftas cena šobrīd būtu vēl augstāka.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X