Krievijā dzimušais Viktors Uspaskihs ir ne vien ilggadējs Lietuvas Eiroparlamenta deputāts, bijušais Seima deputāts un īslaicīgi arī ekonomikas ministrs, bet arī uzņēmējs ar saitēm Krievijā un vairākiem ofšoriem. Lietuvas pētnieciskie žurnālisti pievērsušies viņa mīklainajiem uzņēmumiem (no kuriem viens tika dibināts dažas dienas pirms kratīšanas Uspaskiha partijas birojā) un caur tiem uz Krieviju plūstošajiem miljoniem, kā arī viņa dēlam, kas 21 gada vecumā pēkšņi kļuva par 23 miljonu ASV dolāru vērta uzņēmuma vadītāju.

"Melnās grāmatvedības" skandāla aizkulisēs nodibināts uzņēmums

Skandāls aizsākās 2006. gadā. Pēc informācijas saņemšanas no izlūkdienestiem tika nolemts sākt pirmstiesas izmeklēšanu par Uspaskiha vadītās Darba partijas finansējumu. Dažas dienas pēc lēmuma pieņemšanas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki veica kratīšanu partijas galvenajā birojā, kur konfiscēja lielu apjomu izmeklēšanai vajadzīgo dokumentu. Šis notikums bija Lietuvas ziņu virsrakstos.

Tajā pašā laikā gandrīz 3000 kilometru attālumā risinājās kas tāds, par ko zināja tikai saujiņa cilvēku.

Vairākas dienas pirms kratīšanas Kiprā tika reģistrēts uzņēmums “Gravel Investments”, kas jau drīz apgrozīja lielas naudas summas un īpašumtiesības, kuru pēdas tiešā veidā ved pie Uspaskiha ģimenes.

“Nesaprotu, kādā sakarā te uzņēmums Kiprā un kratīšanas? (..) Četras dienas pirms kratīšanas Darba partijā pasaulē tika dibināti miljoni dažādu uzņēmumu. Tad jau ir jāpārbauda arī visi pārējie,” pētnieciskās žurnālistikas izdevumam “Siena” saka eiroparlamentārietis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X