Latvijas basketbola piramīdas augša - lieliska. Apakša - traģiska? (1)

Latvijas vīriešu basketbola izlase Foto: Elizabete Ronija Dreimane/TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Augusta nogalē Latvijas vīriešu basketbola izlase ar Kristapu Porziņģi priekšgalā priecēja tūkstošiem līdzjutēju. Valstsvienība svinēja uzvaras un spēra platu soli mērķim - pirmo reizi kvalificēties Pasaules kausa izcīņai. Vairums komandas spēlētāju savās karjerās ir izcīnījuši medaļas vai vismaz augstas vietas Eiropas jaunatnes čempionātos. Aizvadītajā vasarā jaunatnes izlašu rezultāti liek bažīties par Latvijas basketbola nākotni. Vai bažas ir pamatotas un vai situācija patiešām ir traģiska?

Itālijas trenera Lukas Banki vadībā Latvijas valstsvienība spēlē žilbinoši - oficiālajos mačos, kas visi bijuši Pasaules kausa kvalifikācijā, kopumā izcīnītas 11 uzvaras 12 spēlēs. Tiesa, iepriekšējo neveiksmju dēļ kvalifikācija bija jāsāk no pašas apakšas jeb priekškvalifikācijas fāzes. Un mūsējie diemžēl šoruden nepiedalās Eiropas čempionātā, taču šoreiz ne par to stāsts.

Vairums izlases spēlētāju savulaik guva panākumus jau jauniešu vecumā. Dairis Bertāns un Jānis Strēlnieks izcīnīja bronzas medaļas Eiropas U-18 čempionātā 2007. gadā. Trīs gadus vēlāk pie bronzas tika arī Dāvis Bertāns un citi viņa vienaudži.

2013. gadā Andrejs Gražulis un Toms Leimanis kļuva par Eiropas vicečempioniem U-20 vecuma grupā. Pēc gada Rodions Kurucs un Kristers Zoriks izcīnīja sudraba godalgas U-16 čempionātā, bet 2018. gadā Artūrs Žagars un Artūrs Kurucs izcīnīja sudrabu U-18 vecuma grupā.

Savukārt 2013. gadā savu potenciālu līdz galam neizmantoja talantīgā U-18 izlase, kas izcīnīja ceturto vietu Eiropas čempionātā. Komandā spēlēja vairāki tagadējie valstsvienības kodola spēlētāji - Kristaps Porziņģis, Anžejs Pasaečņiks, Rihards Lomažs, Rolands Šmits, Klāvs Čavars.

Covid-19 pandēmijas dēļ pērn un aizpērn nenotika Eiropas U-16, U-18 un U-20 čempionāti, tādējādi Latvijas jaunajiem basketbolistiem nebija ikgadējā iespēja vasarā samērot spēkus ar saviem vienaudžiem.

Šovasar rezultāti nebija iepriecinoši. Latvijas U-20 izlase ieguva 6. vietu B divīzijā, kas nozīmē 22. vietu Eiropā, jo A divīzijā sacentās 16 spēcīgākās valstsvienības.

Latvijas U-18 izlase šovasar ierindojās 13. vietā B divīzijā, kas "uz papīra" komandai dod tikai 29. vietu Eiropā. Tas ir atkārtots antirekords - 1993. gadā U-16 izlase ar bilanci 0-4 nepārvarēja kvalifikāciju un tika ierindota 29. vietā.

Atšķirībā no vecākajām grupām, U-16 izlase šovasar spēlēja A divīzijā un izcīnīja 10. vietu Eiropas čempionātā, kas it kā ir apmierinošs rezultāts, taču...

Pieredzējušais treneris Ainars Bagatskis nesen intervijā TVNET situāciju Latvijas jaunatnes basketbolā, vērtējot virspusēji, raksturoja kā traģisku. Tāpēc aicinājām uz garāku sarunu Latvijas Basketbola savienības (LBS) Treneru komisijas vadītāju Agri Galvanovski, lai sīkāk iztirzātu jaunatnes izlašu vājos rezultātus aizvadītajā vasarā.

Galvanovskis šovasar bija U-16 izlases galvenā trenera Gata Meldera asistents. Kaut arī komanda ieguva 10. vietu Eiropas čempionāta A divīzijā, kas salīdzinot ar U-18 un U-20 valstsvienībām vēl ir labs rezultāts, treneris Galvanovskis neslēpa bažas spēlētāju sagatavotības līmeni.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu