Ceļojums uz Ķīnu: augsta riska pasākums ar iespēju nokļūt ieslodzījumā viesnīcā (1)

Māris Kūrēns
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kovida pandēmija atstāja nozīmīgas sekas uz tūrisma nozari visā pasaulē. Vien šī gada pirmajā pusē Eiropā varēja sākt just, ka situācija sāk normalizēties, jo ierobežojumi tika atcelti cits pēc cita. Tam gan radās zināmi blakusefekti, piemēram, haoss lidostās. Tūrisms ir ļoti svarīgs ekonomikas izaugsmei, taču joprojām ir valsts, kur par ierobežojumu atcelšanu nav ne runas. Un tā ir Ķīna.

2020. gada pavasarī visā pasaulē strauji sāka izplatīties koronavīruss, tādēļ tika noteikti stingri ierobežojumi, kā rezultātā smagi cieta tūrisma nozare. Dažādi ierobežojumi periodiski bija spēkā līdz pat šī gada sākumam, tomēr – radās iespēja brīvāk ceļot, it īpaši, ja ceļotājs bija vakcinējies pret kovidu.

Rietumvalstīs ir skaidrs – it īpaši pašreizējos apstākļos, kad toni ekonomikā nosaka augstās energoresursu cenas un draudoša recesija, noteikt jaunus ierobežojumus būtu teju “šāviens sev kājā un vēderā”. Tādēļ eksperti paredz, ka vismaz Eiropā milzīgi ierobežojumi kovida izplatības ierobežošanai šoziem nav gaidāmi, lai gan jauns saslimšanas vilnis ir reāls. Ticamākais scenārijs – ziemā, ļoti iespējams, atkal vajadzēs atgriezties pie maskām sabiedriskās vietās. Tomēr – tas ekonomikai ir daudz labāk nekā slēgtas atsevišķas nozares.

Un tad ir Ķīna ar nulles kovida politiku. Respektīvi – ja konkrētā reģionā tiek atklāts kaut viens saslimšanas gadījums, tad visiem iedzīvotājiem (pat vairākiem desmitiem miljonu cilvēku) gribot negribot ir jādodas karantīnā. Nereti nonāk līdz pat tik absurdām situācijām, ka cilvēki burtiski tiek ieslēgti savā atrašanās vietā – piemēram, darba vietā vai veikalā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu