Kopš pārtikas kviešu rekordcenām Eiropas biržās maijā, kad tās pārkāpa 400 eiro tonnā robežu, augusta beigās cenas ir kritušās par apmēram 100 eiro tonnā. Kviešu cenām kopumā ir tendence samazināties gan tāpēc, ka tirgū ienāk jaunā raža, gan arī tāpēc, ka rasta iespēja izvest graudus no Ukrainas. Vai līdz ar to Latvijā lētāki paliks miltu  izstrādājumi un pārtikas produkti, kas lielā mērā ir atkarīgi no graudaugiem? Īsta pamata kritumam nav, jo nekontrolēti kāpj energoresursu, īpaši gāzes, cenas, lēš eksperti. Taču prognozes liecina, ka cenu pieaugums nākamgad stabilizēsies, nevajadzētu vairs novērot līdzīgus kāpumus kā šogad.

Nākotne maizniekiem nerādās visai rožaina, šīs nozares uzņēmēji jau vairāk nekā gadu dzīvo neskaidrā situācijā. Ar veikalu aizvēršanos Covid-19 laikā, kad cilvēki vairāk sāka gatavot mājās, tirgus ir samazinājies par 15 %, un zaudētais apjoms nav atgriezies. “Maize ir vairāk kustīgam dzīvesveidam, kad nav daudz laika, kad vajag sviestmaizes,” tā Zemešs. “Situācija ir tāda, ka investīcijas var atļauties reti kurš maiznieks, tikai lielās Baltijas kompānijas.”

“Maiznieku ir daudz, un konkurence ir liela, tas nosaka maizes cenu. Lai gan miltu cena pret pērnā gada septembri ir vairāk nekā dubultojusies, maizes cena tā nav augusi. Cena neatspoguļo faktiskās izmaksas, maizei būtu jāmaksā vairāk. Konkurence ir tā, kas notur maizes cenu,” skaidro Zemešs.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X